Recep Tayyip Erdoğan a NATO-csúcsot értékelve Erdoğan az amerikai-török kapcsolatok és a NATO legújabb fejleményei mellett az Oroszországgal szembeni szankciókat, valamint az országból távozó nyugati cégeket is megemlítette. De nem egészen abban a kontextusban, ahogy várták: miközben amerikai vállalatokat és vezető márkákat hívott Törökországba, felszólította a globális szankciókkal sújtott orosz üzletembereket, akiket "bizonyos tőkéscsoportoknak" nevezett, hogy telepítsék át létesítményeiket Törökországba.

Kijelentette azt is az elnök, hogy "Törökország kizárólag az Oroszország elleni szankciókról szóló ENSZ-határozatokra támaszkodik, majd arról beszélt, hogy nem lehetséges számukra az Oroszországgal való kapcsolatok félretétele - írja a Nordicmonitor.

A nyilatkozat török eredetije, amelyben Erdoğan orosz üzletembereket hívott Törökországba így szól:

Ha csak a földgázt vesszük figyelembe, akkor annak körülbelül a felét ma Oroszországtól vásároljuk. Emellett Oroszországgal közösen építjük az Akkuyu atomerőművet. Ezt sem tehetjük félre. Amikor ezt ma elmondtam [Emmanuel] Macron [francia elnöknek], azt mondta: "Igazam van."

Arra az újságírói kérdésre, hogy várakozásai szerint az Oroszországot elhagyó amerikai vállalatok Törökországban fognak-e befektetni, Erdoğan így válaszolt: "Nemcsak az amerikai vállalatok, hanem a világ számos márkája és csoportja is elhagyja Oroszországot. Természetesen az ajtónk nyitva áll azok előtt, akik az országunkba jönnek".

Erdoğan ezután tette még azt is hozzá, hogy "ha vannak bizonyos tőkéscsoportok, amelyek hazánkba akarnak jönni, és nálunk akarják 'parkoltatni' létesítményeiket, természetesen nem tartjuk zárva előttük az ajtónkat. Az ajtónk nyitva áll előttük is". Lényegében ezzel az ellentmondásos nyilatkozattal  a szankciókkal sújtott orosz üzletemberekre célzott és meghívót küldött nekik.

Az elemzők szerint a "parkoltatni" szó a legárulkodóbb a nyilatkozatban, mivel a nemzetközi és a török média már egy ideje arról számol be, hogy a szankciókkal sújtott európai uniós országok lefoglalása előtt távozott orosz oligarchák tulajdonában lévő magánrepülőgépek és ultraluxus jachtok már török repülőtereken parkolnak és török felségvizeken horgonyoznak.

A Yörük Işık hajómegfigyelő által a közösségi médián megosztott információk szerint az Európai Unió és az Egyesült Királyság által szankciókkal sújtott Roman Abramovics orosz milliárdos tulajdonában lévő, 1,2 milliárd dolláros Eclipse nevű jacht a dél-törökországi Marmaris tengerparti városban, míg másik jachtja, a My Solaris a Földközi-tenger egyik népszerű üdülőhelye, Bodrum partjainál van.

Dmitrij Medvegyev volt orosz miniszterelnök és az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettesének Universe nevű jachtját szintén Marmaris partjainál látták, majd a MarineTraffic hajókövető oldal szerint a jacht szerdán Istanbul felé vette az irányt. Az orosz-máltai milliomos Makszim Subarev tulajdonában lévő 70 méteres Polaris szuperjacht szintén a fethiyei Göcek Marina kikötőjében horgonyzott.

Erdoğan természetesen nem csak a Törökországban "parkoló" jachtokra és repülőgépekre utal. A hanyatló török gazdaságnak sürgősen szüksége van devizára és befektetésekre a 2023-as elnökválasztás előtt. Az alapvető fogyasztási cikkek drágulása a földgáz és a benzin árának emelkedésével együtt az elmúlt 20 év legmagasabb inflációját okozta Törökországban. Az a tény, hogy a török központi banknak nem volt elegendő tartaléka ahhoz, hogy beavatkozzon a török líra dollárral szembeni leolvadásába, tovább mélyítette a válságot. Nurettin Nebati török pénzügyminiszter a héten a délkeleti Şanlıurfa városában tartott beszédében elismerte, hogy a török líra története legalacsonyabb szintjén áll.

Gazdasági szakértők azt jósolják, hogy orosz üzletemberek törökországi cégek vásárlásával fogják áthelyezni tőkéjüket. Az EU által szankciókkal sújtott orosz üzletemberek azonban ezt nem a saját nevükben fogják megtenni, hanem török partnerek/strómanok révén, akik a hivatalos nyilvántartásokban a cégek tulajdonosaként fognak megjelenni. Emellett a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az orosz tőke Törökországba érkezésével a kábítószer- és fegyvercsempészetre szakosodott orosz maffia növelheti aktivitását Törökországban.

Más oligarchák viszont inkább Oroszország anyácskába térnek vissza a hajóikkal. Több szankciókkal sújtott milliárdos hajója indult meg a csendes-óceáni orosz kikötővárosok felé.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos cikkeinket ezen a linken olvashatja.