Szerda reggelre már vízszállító repülőgépekkel és helikopterek segítségével is oltották a Törökország déli részén kitört erdőtüzet, írta meg a Bloomberg. A tűz tegnap este óta tomból a Bordubet térségben, a partvidéken fekvő Marmaris üdülőhely közelében.

A török DHA hírügynökség szerint mostanra 30 lakóházat kiürítettek, de a tűz nagyon gyorsan terjed az erős szél miatt, amit a város polgármestere, Mehmet Oktay is megerősített, aki azt mondta, hogy "a helyzet nem néz ki jól." A tűz okát egyelőre még vizsgálják.

Az Anadolu állami hírügynökség szerint közel 1600 fős személyzet vesz részt a tűz megfékezésében, köztük a szomszédos tartományokból is érkező erősítéssel. Összesen 20 helikopter és 14 repülőgép szállít vizet az erdő felé.

Újabb katasztrófa?

Tavaly augusztusban egy hasonló kiindulású tűz, szintén az erős szél és a perzselő hőmérséklet miatt végigsöpört Törökország mediterrán és égei-tengeri vidékének erdein, köztük Marmarisban is. Akkor legalább 8 ember és számtalan állat veszett oda. A kormány az ország legsúlyosabb tűzvészének nevezte az esetet.

Az akkori katasztrófa sokak szerint megfékezhető lett volna, és Recep Tayyip Erdoga török elnök komoly bírálatokat kapott, amiért nem tudta megfelelően kezelni a hatalmas kiterjedésű erdőtüzeket. A kritikusai elsősorban az oltást végző csapatok felkészületlenségét és a modern tűzoltórepülők hiányát firtatták.