Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Habertürk értesülése szerint a török különleges erők és a kommandósok két helyen lépték át a szíriai határt. A beszámoló a pontos helyszíneket nem ismerteti. A csapatok eddig 3,5 kilométeres mélységben hatoltak be Afrín területére és 17 aknamezőt számoltak fel.

Az Ihlas török hírügynökség úgy tudja, hogy a dél-törökországi Hatay tartomány felől harckocsik és más katonai járművek is átlépték a szíriai határt.

Az Anadolu török állami hírügynökség ezzel párhuzamosan arról írt, hogy az Ankarával szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) fegyveresei is megkezdték az előrenyomulást.

Az SZSZH fegyvereseinek haladását a háttérből a harckocsik közvetlenül segítik. Katonai források szerint az YPG tagjai a környék falvaiba húzódtak vissza, lakott területen kívül nem mutatnak határozott ellenállást. A hadművelet továbbra is tüzérségi és légi támogatás kíséri.

A török haderő vasárnapi közleményben tudatta: a beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre.

A szárazföldi hadművelet a határ menti Kilis tartomány Gülbaba nevű falujának külterületéről indult. Hozzátette: a beavatkozásnak 4 fázisa lesz, amelyek által 30 kilométeres sávban "biztonságos terület" jön majd létre. Hozzátette: a hadműveletnek eddig nincs török sebesültje - idézi az MTI Binali Yildirm török miniszterelnök vasárnapi bejelentését. Ezzel egy időben az YPG azt állította, hogy a török haderő megpróbált ugyan benyomulni Afrínba, de heves harcokat követően visszaszorították őket.

Törökország szombaton Olajág néven nagyszabású hadműveletet indított Afrínban a kurd milicisták ellen. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, újságírók és közszolgák tömegeit vádolta meg azzal, hogy az YPG-t segíti. A szíriai kurd milícia ugyanakkor Washington támogatását élvezi az Iszlám Állam elleni küzdelemben.

A fotó forrása: Nazeer al-Khatib/AFP.