Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai nappal megszegem egyik alapelvemet, és előállok egy határozott jóslattal: nem lesz brexit - teszi le a voksát a mai jogi és politikai helyzettel szemben álló lehetőség mellett Barry Ritholtz, a Bloomberg publicistája, a FusionIQ kutatóintézet értékpapírokkal foglalkozó részlegének volt vezetője, a nevét viselő vagyonkezelő cég alapítója. Túl sok minden szól a britek kilépése ellen - foglalja össze véleményét.

A szakértő, aki nyilván erősen ódzkodik attól, hogy határozott előrejelzéseket fogalmazzon meg (ha azzal nem kereshet pénzt) úgy látja, hogy 2023-ban csupán a brit történelem egy balul sikerült, nevetséges epizódjaként fogunk visszatekinteni a válási próbálkozásra. Ritholtz a brexit győzelmét hozó 2016. júniusi népszavazás másnapján is szkeptikus volt, ám akkor csupán 33 százalékra tette annak esélyét, hogy nem lesz brexit.

Kétbalkezes

Látva azonban Theresa May konzervatív kormányának csetlő-botló, hozzá nem értő politikáját az elmúlt közel két évben, immáron 75 százalékos eséllyel állítja, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagállama marad. A szakértő azért kételkedett a kilépésben az első pillanattól fogva, mert a brexit olyan ostoba, önsorsrontó lépés, hogy ésszerűnek tűnt feltételezni: a népszavazási kampány elcsitulása után újragondolják a dolgot a politikusok.

A May-adminisztráció azonban ennek ellenkezőjét tette: a rossz helyzetből csinált egy még rosszabbat. A kérdés már inkább az, hogyan léphetnek vissza vagy mi kényszerítené visszalépésre a briteket a válástól. A befektetési szakember öt forgatókönyvet is lát erre, amelyekből persze több is megvalósulhat egymással párhuzamosan.

Nem történik semmi

Az európai alapszerződés 50. cikkelye, amely alapján egy tagország kiléphet az unióból előírja, hogy a távozó és a maradó országok parlamentjei szavazzanak a döntésről. Ezzel egyidejűleg valamilyen új kereskedelmi megállapodás lépne életbe az Egyesült Királyság és a többi EU-tagország között, amivel kapcsolatban csak egy dolog biztos: rosszabb feltételeket fog tartalmazni a jelenlegieknél. A kérdés az: mennyivel rosszabbat. Logikus, hogy felek úgy döntenek, hagyjuk ezt a dolgot a fenébe.

Előrehozott választás

Kihúzhatja a brexit lába alól a talajt, ha például a londoni kormány számos tagja áll a maradás pártjára. Mayt egy éve, a balul sikerült rendkívüli szavazás után (amely ahelyett, hogy megerősítette volna, gyengítette a konzervatív párt támogatottságát) béna kacsának tartották. Népszerűségi indexe ugyan azóta javult a toryk körében, ám még mindig a béka feneke alatt van, és ha például a kemény brexit pártján álló konzervatív képviselők úgy látják, hogy túlságosan felpuhult a politikája, s ezért megbuktatják, akkor egy újabb rendkívüli választáson veszíthetnek a konzervatívok.

Újabb népszavazás

A brit közvélemény az elmúlt két évben sokat tanult arról, milyen félrevezető információk birtokában döntött annak idején, illetve hogy a szavazók személyes információival minden bizonnyal visszaélő szervezetek manipulálhatták a voksolást. Ennek tudatában még a brexitre szavazók fele - kérdés persze: melyik fele - is támogatna egy újabb referendumot, amely az elsővel ellenkező végeredménnyel járhat.

Ír és skót ügy

Skócia lakosságának többsége 2014 őszén úgy döntött, hogy országa maradjon az Egyesült Királyság tagja, ám két évvel később ugyancsak a többség az EU-ban maradásra voksolt. Ezt az ellentmondást a brexit esetén egy újabb népszavazással lehetne feloldani a brit tagságról. Az ír-északír határ jelenlegi jelképes jellegét csak akkor lehet fenntartani, ha Észak-Írország az EU vámuniójának tagja marad, ám ez esetben az Egyesült Királyság többi részétől választaná el vámhatár. Magyarán a brexit nyomán a néhai brit birodalom Angliára és Walesre zsugorodhat. Ezt biztos nem akarják a függetlenség hívei.

Betart az EU

Végül a szakértő úgy látja, az EU-nak nem érdeke, hogy megkönnyítse a briteknek a kilépést, hiszen az jelentős károkat okoz neki. Olyan precedenst akar teremteni, amely elriaszt más tagállamokat a válás gondolatától. Ezért a tőle telhető legnagyobb mértékben meg fogja nehezíteni a brexitet. Ezzel adhatja a brit elit értésére, hogy a kilépés az első pillanattól kezdve rossz ötlet volt, bölcs döntés lenne elállni tőle.

A fotó forrása: Shutterstock