Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szombatra virradó éjszaka közzétett exit poll eredmények szerint a voksolók 68 százaléka szavazott 32 százalék ellenében arra, hogy lazítsák az erős katolikus hagyományok szerint élő országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást. A vereséget már az ellentábor is elismerte.

Leo Varadkar ír kormányfő az igenek várható nagy arányú győzelmét az abortuszt tiltó alkotmánymódosítás eltörléséről előző nap megrendezett népszavazáson az utóbbi tíz-húsz évben végbement "csendes forradalom csúcspontjának" nevezte szombaton - írja a 444.hu a BBC-re és a Guardianra hivatkozva.

Varadkar szerint úgy néz ki, hogy a szavazók több mint kétharmados többséggel támogatják az alkotmány módosítását, vagyis az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlését. A kormányfő hozzátette: az igenek vannak többségben mind a nők, mind a férfiak körében, szinte valamennyi korcsoportban és társadalmi rétegben és valószínűleg az ország összes választókerületében.

Leo Varadkar miniszterelnök már arról beszélt, hogy reményei szerint az év végéig elfogadják azt a törvényt, ami a terhesség 12. hetéig engedné a terhességmegszakítást, utána pedig rendkívüli esetekben. Szerinte a népszavazás eredménye világos felhatalmazást ad erre.

A politikus az igenek nagy arányú győzelméről az RTÉ-nek azt mondta, "ez Írország csendes forradalmának a csúcspontja". Szerinte az, hogy a szavazók kétharmada támogatta a tilalom eltörlését, azt mutatja, hogy az ország nem megosztott a kérdésben. Hozzátette, hogy az ír választók tisztelik a nőket és bíznak abban, hogy meg tudják hozni a helyes döntést a saját egészségüket illetően - írja a 444.hu.

Képünk forrása: StockSnap-fotó