A több mint nyolc hónapos tárgyalások után ezzel a szlovák kormány lehetőséget szerzett arra, hogy ellenőrzése alatt tartsa a gázárakat. A kormány a részvénycsomag ellenében átvállalta az SPP 59 millió eurós adósságának kifizetését. A kormány szerint ez az egyetlen ára a pakettnak.

Robert Fico szlovák miniszterelnök arra számít, hogy kormánya ezáltal a jövőben mérsékelni tudja a gázárakat. Tomás Malatinsky ipari miniszter kijelentette: a kormány bízik abban, hogy az adósságot három éven belül rendezni tudja.

"A lépés jelentősége abban van, hogy az állam ezzel teljes ellenőrzést szerzett a szlovákiai háztartások, a kis- és közepes vállalkozók gázárai felett. Most már nem kell attól tartanunk, hogy a jövő év elején megugranának a háztartások gázárai" - jelentette ki a kormányfő.

Fico szerint a kormány néhány évig biztosítani tudja, hogy az alacsonyabb háztartási gázárakból származó veszteséget az úgynevezett tartalék földgáz eladásából szerzett bevételből pótolja.

A Fico-kormány egyik prioritása, hogy megbízatási ideje alatt alacsonyan tartja a gáz és az áram árát. A kormány tárgyalásokat kezdeményez az orosz Gazprommal, hogy a jövőben kedvezőbb gázárakat kapjon.