A valutaunió gazdasága az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal, 2009 első negyedéhez képest pedig 0,5 százalékkal bővült. A piaci várakozások ennél alacsonyabb, 0,1 illetve 0,4 százalékos GDP-növekedésről szóltak, az elemzők most mégis a kockázatokra figyelmeztetnek.

Az UniCredit elemzője szerint a második negyedévben az eurózóna GDP-je több mint fél százalékkal nőhet az első negyedévhez képest, a fellendülés üteme azonban továbbra is mérsékelt marad. Az első negyedéves várakozásokon felüli eredmény ugyanis elsősorban a gyönge euró miatt javuló nettó exportszámok, illetve a készletadatok további kiigazításainak köszönhető - írta a MarketWatch.

A második negyedévtől azonban beindulhat a fiskális konszolidáció az érintett eurózónás tagállamokban, ami visszavetheti a növekedés ütemét. Amennyiben az euró dollárral szembeni stabilitása is helyreáll, a nettó export hozzájárulása is csökkenhet. Az UniCredit szakértője felhívta a figyelmet arra is, hogy a belső kereslet a régióban továbbra is alacsony, és a befektetések aránya sem megnyugtató.

A deficitcsökkentő lépések, amelyeknek első hulláma a spanyol kormányfő szerdai bejelentése szerint az Ibériai-félszigeten hamarosan elkezdődik (portugál kollégája szintén jelezte ebbéli szándékát), a Peloponnészoszi-félszigeten pedig már javában tart - legalábbis az utcai zavargások ezt mutatják - tovább ronthatják a térség mérlegét. Spanyolország GDP-je az első negyedévben 0,1 százalékkal nőtt.

A németek abban bíznak, hogy az első negyedéves 0,2 százalékos negyedév/negyedéves bővülést jelző teljesítményükhöz hasonlóan az idén felülteljesítők lehetnek az eurózónában. Az ING MarketWatchnak nyilatkozó elemzője szerint a kemény tél befagyasztotta az építőipart, amely a második negyedévtől aktívan hozzájárulhat a gazdaság bővüléséhez, a térség egészének teljesítményén még a legnagyobb gazdasági szereplő jó mutatói sem javíthatnak látványosan.

Az olaszok az első negyedévben kimagaslóan teljesítettek (a növekedés mértéke negyedéves szinten 0,5 százalék volt), ám a szakértők ezt is az időjárással magyarázzák, mondván az Itáliai-félszigeten nem volt olyan kemény a tél, mint másutt Európában, a második negyedévben már nem lesz ilyen látványos a különbség az eurózóna többi országának teljesítményéhez képest.

Egyértelmű lemaradók viszont a görögök, akik az első negyedévre 0,8 százalékos GDP-csökkenést jelentettek, s a várakozások szerint az év hátralévő részében ennél csak rosszabb adatokat közölnek majd.

A Capital Economics Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértője szerint az első negyedéves adatokból kiderül, hogy a fellendülés koránt sem olyan dinamikus, mint azt remélték, így az euró dollárral szembeni korrekciója is mérsékelt maradt. A közös deviza mozgásáról itt olvashat.