Piotr Duda, a lengyel Szolidaritás szakszervezet vezetője kijelentette, hogy szervezet nem mondott le a további harcról azért, hogy a kereskedelmen kívül más dolgozói csoportoknak is szabad lehessen a vasárnapjuk - vette át a Gazeta Prawna gazdasági napilap hírét a gazeta.pl. A cél az, hogy csak azok dolgozzanak vasárnap, akiknek a munkája feltétlenül szükséges. Az országban márciustól kezdve vezetik be fokozatosan a vasárnapi boltzárat.

A szakszervezeti vezető szerint azok a cégek, amelyek nem tudják bizonyítani, hogy szolgáltatásuk valóban szükségszerű - mint például a szállítók -, a vasárnapi és ünnepnapi munkára csak váratlan helyzet esetében, (például hibaelhárítás) kapnának jogot. A Szolidaritás a Társadalmi Dialógus Tanácsának mutatja be javaslatát - ez a szervezet a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselőiből áll.

Azért is harcba akarnak szállni, hogy azoknál a vállalatoknál, amelyeknél reprezentatív szakszervezet van, kötelező legyen kollektív munkaszerződést kötni. A következő cél a szakszervezetekről szóló törvény módosítása.

A fotó forrása: Reuters