A Svéd Akadémia a sajtóval közölte, Sara Stridsberg pénteken tudatta erről szóló döntését - írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

A legrangosabb irodalmi díjról döntő testületet szivárogtatási, zaklatási és korrupciós botrány rázta meg az elmúlt hetekben, ami miatt 18 tagja közül többen is bejelentették, hogy távol maradnak az akadémia munkájától. A tagságról lemondani nem lehet, mert életre szóló.

A patália középpontjában a testület egyik tagja, Katarina Frostenson áll. A költőnő az ellene elhangzott bírálatok szerint elhallgatta, hogy résztulajdonosa egy olyan, a férje, Jean-Claude Arnault által vezetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott a Svéd Akadémiától.

Frostenson férjét ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolja, a testület tagjai közül pedig többen úgy gondolják, hogy ő szivárogtatta ki több alkalommal is az elmúlt években az irodalmi Nobel-díj nyerteseinek nevét.

A testületet mélyen megosztja, miként kellene reagálnia a kialakult helyzetben. A válság következtében áprilisban lemondott titkári - vezetői - tisztségéről Sara Danius, és további négy tag jelentette be korábban a távolmaradását.

Ez talán a legsúlyosabb krízis, amelyen a 18. században létrehozott és azóta is az alapításkor lefektetett, rendkívül merev szabályok alapján működő testület átmegy. Az akadémiától való visszavonulásra korábban is volt már példa - egyebek közt a Salman Rushdie ellen kiadott fatva nyomán -, de ilyen léptékű távozásra nem.

A gondok miatt sajtóértesülések szerint felmerült, hogy az idén nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat.

XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, változtatásokat fog végrehajtani az akadémia szabályzatában, és lehetővé akarja tenni új tagok felvételét.

Az 1786-ban III. Gusztáv király által alapított Svéd Akadémia 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjat. Azóta hét alkalommal - 1914, 1918 1935, 1940, 1941, 1942 és 1943-ban - nem ítélték oda az elismerést.

Forrás: AFP PHOTO / Jonathan Nackstrand