Az állami tulajdonú lengyel energiaszolgáltató cég, a PGNiG megkapta a norvég hatóságok engedélyét arra, hogy megvásárolja az INEOS E&P Norge vállalatot – írta a Notes from Poland. E cég 21 licencével a lengyel vállalat összesen 58 gázkitermelési licenccel rendelkezik majd a norvég kontinentális talapzaton, amit október elejétől elkezdhet érvényesíteni.

A felvásárlás illeszkedik ahhoz a régi tervhez, hogy a lengyelek által kibányászott norvég gázt a Paltic Pipe gázvezetéken Dánián keresztül szállítsák Lengyelországba. A projekt kritikus eleme annak, hogy kiszorítsák a lengyel földgázpiacról az oroszországi importot. A PGNiG még márciusban kötött előszerződés az INIES-csoport megvásárlásáról 615 millió dolláros áron.

E helyett végül csak 323 millió dollár fizettek – derült ki a lengyel cég közleményéből. A PGNiG az üzlettel párhuzamosan 8,2 százalékos részesedést szerzett a Nyhamna gázfeldolgozó üzemben. Az üzleteknek köszönhetően a lengyel vállalat 2022-től összesen évente 2,5 millió köbméter földgázt lesz képes kitermelni Norvégiában. A Baltic Pipe kezdetben 2-3 millió köbméter energiahordozó továbbítására lesz képest, ami 2023-től tízmilliárdra mehet fel.