Májusban 16 százalékra nőtt az éves infláció Csehországban. A fogyasztói árindex 1998 májusa óta - amikor 13 százalék volt - most a legmagasabb.

A jegybank hetedszer egymásután emelte az alapkamatot. Legutóbb, májusban 0,75 százalékponttal.

Ugyancsak 1,25 százalékponttal 8 százalékra emelték a lombard kamatot, és ugyanilyen mértékben 6 százalékra emelte a diszkont kamatot is - írja az MTI.

Ez volt a jegybanktanács utolsó olyan ülése, amelyen még Jirí Rusnok, a nemzeti bank kormányzója elnökölt. Rusnok megbízatási ideje azonban a hónap végén lejár, helyére Milos Zeman államfő Ales Michlet, a tanács eddigi tagját nevezte ki a pénzintézet új kormányzójává. Ales Michl a cseh sajtó szerint nem híve az alapkamat gyors emelésének és már nyilvánosan jelezte, hogy a jegybanktanács augusztusi ülésén a cseh korona árfolyamának a stabilizálását megcélzó intézkedéseket fog javasolni.

Általános elemzői vélemény, hogy az alapkamat újabb emelése tovább drágítja a céges és a lakossági banki kölcsönöket, valamint a beruházásokat.

A cseh jegybank alapkamatemeléseit korábban többen bírálták, Andrej Babis volt kormányfő és Milos Zeman államelnök is egyaránt úgy vélekedett, hogy a jegybank jelenlegi kamatpolitikája megkárosítja a cseh gazdaságot. Jirí Rusnok, a jegybank rövidesen távozó kormányzója szerint a bírálatok alaptalanok.