A kőolaj ma megfejelte az elmúlt napokban megkezdett drágulását: az észak-amerikai könnyűlolaj (WTI) jegyzése tovább kúszott felfelé a 108 dollár/hordós határ felett. Az amerikai készletek három hete tartó zsugorodását immáron kiegészíti a spekulatív tőke megjelenése is, ami nem ígér alacsonyabb árakat a következő hónapokra. A szeptemberi szállítású WTI ára 34 centtel, 108,21 dollár/hordóra ment fel a hétfői ázsiai kereskedésben. A kifutott augusztusi határidő jegyzése a hét végén elérte a 109,32 dolláros szintet is, végül 108,05 dolláron fejezte be pályafutását.

A készletcsökkenés nyomán 15 százalékkal ugrott meg az amerikai szabványú olajfajta ára június 21. óta. Eközben a Schork Group energetikai elemző cég adatai szerint a Wall Street-i befeketeők hatszor annyi határidős WTI-jegyzést birtokolnak, mint amennyi az oklahomai Cushing olajtermináljában található - emlékeztetett az AP. A WTI áremelkedése olyan meredek, hogy az elmúlt időszakban majdnem teljesen behozta lemaradását a londoni Brent szabvánnyal szemben.

A két ár közeledésében az észak-amerikai olajellátást javító szállítási változások is szerepet játszanak - emlékeztetnek elemzők. Nőtt a vezetékhálózat kapacitása és bővült a vasúti szállítás is. A két olajfajta közi árkülönbség hordónként 23,44 dollár volt februárban, míg jelenleg centekben mérhető. A Brent szintén ma kifutó augusztusi határideje 62 centtel, hordónként 108,62 dollárra drágult a New York-i elektronikus kereskedésben.