A közép-európai Davosnak is tartott krynicai nemzetközi gazdasági fórumon több olyan meglepő kijelentés is elhangzott az elmúlt napokban, amelyek azt bizonyítják: a lengyel államfő, Andrzej Duda és a Beata Szydlo által vezette kormány között tovább éleződik a vita - derült ki a gazeta.pl cikkéből. Az első éles kijelentést az elnöki szóvivő, Krzysztof Lapinski tette azzal, hogy világosan utalt rá, kit tart főnöke az ország tényleges vezetőjének.

Szándékos elszólás

Újságírókkal beszélgetve azt a kérdést kapta, hogy igazak-e a hírek, miszerint az államfő állítólag követelte a miniszterelnöktől a nemzetvédelmi miniszter lemondatását. A védelmi tárcát vezető Antoni Macierewicz egyben a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártjának elnökhelyettese is és hónapok óta feltűnően rossz a viszonya az államfővel.

A kérdésre válaszolva Lapinski egyszerűen a következőt mondta:

Amennyiben az elnöknek elvárásai lennének a minisztertanács összetételének megváltoztatása ügyében, azt bizonyára jelezné a PiS elnökének, Jaroslaw Kaczynskinek.

Hogy nem elszólásról volt szó (nem véletlenül említette Beata Szydlo kormányfő helyett Kaczynskit), azt bizonyítja a TVN24 felvétele, amelyen a PiS elnökének szerepéről Lapinski kétszer is beszélt.

A megjegyzést azonnal felkapta a média. Az újságírók nyíltan feltehették a kérdés, hogy ha az elnök a végrehajtó hatalom irányítóját nem a miniszterelnökben látja, akkor mi Szydlo szerepe? Annál is inkább, mert a kormányfőt érintő megjegyzés néhány órával azelőtt hangzott el, mielőtt Szydlonak ünnepélyesen átadták Az év embere kitüntetést. A PiS a szóvivő lemondását követeli. Közben friss sajtóhírek arról szólnak, hogy Duda és Kaczynski négyszemközti kibeszélő show-t tarthat.

Még egy botrány

Legalább ekkora port kavart az államfő véleménye az Európai Unióról, amely élesen különbözik a lengyel kormány álláspontjától. Megnyitó beszédében Duda hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak nyitottnak kell maradnia, lehetőséget adnia más államoknak arra, hogy igyekezzenek bejutni, mert érdemes az EU tagjának lenni. Kifejtette, hogy az uniónak fejlődnie kell, hogy felvehesse a versenyt a világhatalmakkal. A brexitből le kell vonni a tanulságokat a szükséges belső reformok és működés tekintetében.

Az államfő aláhúzta, hogy a lengyelek abszolút többsége szerint nagy érték uniós tagállamnak lenni.

Egy olyan állam polgárai vagyunk, amely éveken át igyekezett uniós ország lenni, és ez az erőfeszítése sikerrel járt. Nagyon erősen szeretném hangsúlyozni, hogy a lengyelek határozott többsége számára ez nagy érték. Mindannyian látjuk ennek előnyeit

- fejtegette. Hozzátette mindehhez: a megoldás nem a kétsebességes EU létrehozása, mert az az Európai Unió végét jelentené.

(Fotó: MTI/EPA/Grzegorz Momot)