Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit miniszterelnök és a skót kormányfő EU-népszavazás után kialakult helyzetről, elsősorban a brit unió jövőjéről tárgyalt pénteken Edinburghban.

Theresa May brit miniszterelnök pénteken Nicola Sturgeon skót miniszterelnökkel folytatott találkozója után a Reuters tudósítása szerint bejelentette, hogy kormánya addig nem indítja el a lisszaboni szerződés 50. cikkelye szerinti hivatalos kilépési folyamatot az EU-ból, míg nem születik meg a megállapodás az  "egyesült királysági irányokról és célkitűzésekről" a tárgyalásokhoz.

May azt is megerősítette, hogy a legjobb megoldást szeretné elérni az egész ország számára. May közölte: hajlandó meghallgatni a lehetőségeket és világosan megmondta a skót miniszterelnöknek is, hogy szeretné, ha a skót kormány teljes mértékben részt venne a megbeszélésekben.

Nem állhatják útját egy új referendumnak

A pénteki edinburghi tárgyalások után May azt is kijelentette: a skótoknak megvolt a lehetőségük 2014-ben, hogy a függetlenségre szavazzanak. Ezen az elszakadást ellenző tábor győzött 55,3 százalékos többséggel. May szerint a referendumon "egyértelmű eredmény" született.

Nicola Sturgeon viszont azt mondta: elképzelhetetlennek tartaná, hogy bármelyik brit miniszterelnök útját állja egy újabb függetlenségi referendumnak, ha a skót parlament amellett dönt.

Sturgeon szeretné, ha Skócia az EU-ban maradna, a skótok a június 23-i szavazáson ugyanis az uniós tagság mellett szavaztak. A Nagy-Britannia EU-tagságáról június 23-án tartott referendumon országos átlagban a választók 51,9 százaléka a kilépésre, Skóciában ugyanakkor több mint 60 százalék a bennmaradásra voksolt, és Nicola Sturgeon azóta több nyilatkozatában felvetette Skócia függetlenné válásának lehetőségét.