Az Európai Stabilitási Mechanizmus igazgatósága jóváhagyta a Görögországnak nyújtott mentőcsomag harmadik részletét - jelentette be az ESM a Twitteren.

A tájékoztatás szerint az összeget több részletben fogják folyósítani: 7,7 milliárd eurót hétfőn, további 800 millió eurót pedig majd szeptemberben utalnak át, hogy a görög kormány törleszteni tudja a lejáró tartozásait.

QP | Quality Placement

Ez a gazdaság stabilizálását célzó hatalmas görög erőfeszítések elismerését jelenti - hangsúlyozta Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos. Hozzátette, Athén számára kulcsfontosságú kell, hogy legyen a munkahelyteremtés, a befektetés és a gazdasági fellendülés.

Klaus Regling, az ESM vezérigazgatója figyelmeztetett: Görögország kormányának "folytatnia kell ezt az utat a versenyképes gazdaság újjáépítése és a befektetői bizalom visszanyerése érdekében".

Az eurócsoport pénzügyminiszterei és az IMF hosszas tárgyalások után június közepén jutottak megállapodásra az adósságkezelő csomag következő részletéről.

A nemzetközi hitelezők az egyezség ellenére továbbra is megosztottak a pénzügyi válságba került dél-európai ország mentőprogramját illetően. Az IMF nem tartja fenntarthatónak az adósság törlesztését és ezért annak enyhítését szorgalmazza, a német kormány azonban ennek minden formáját elutasítja - írta az MTI.

A görög költségvetést 2010 óta nemzetközi hitelek tartják működésben. A legutóbbi, jelenleg aktuális, sorban a harmadik mentőcsomag feltételeiben Athén 2015-ben állapodott meg a hitelezőkkel és átfogó reformok végrehajtása mellett kötelezte el magát 2018-ig.