A spanyol gazdasági miniszter szerint az ország teljesíti idei deficitcélját, noha a spanyol belföldi össztermék (GDP) a második negyedévben is csökkenni fog, és a tavalyi hiány nagyobb a korábban számítottnál.

Luis de Guindos elmondta, hogy a második negyedévben 0,3 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál a kormány, ugyanakkorát mint az első negyedévben volt.

Ez egybevág a kormány egész évre vonatkozó előrejelzésével, amely a GDP 1,7 százalékos zsugorodásával számol.

Ugyanakkor Madridban pénteken közölték, hogy a 2011. évi GDP-arányos államháztartási hiány a korábban közölt 8,5 százalék helyett 8,9 százalék volt, mert három autonóm közösség - Madrid, Valencia, Kasztília és Leon - felfelé korrigálta deficitadatait.

Ennek ellenére Spanyolország tartani fogja az idei 5,3 százalékos deficitcélt - hangsúlyozta hétfőn Cristobal Montoro kincstárügyi miniszter is. A tartományok kötelezték magukat, hogy 13 milliárd euróval csökkentik kiadásaikat és 5 milliárddal növelik bevételeiket - mondta, hozzáfűzve: "Spanyolország előtt nincs más út mint a deficit csökkentése".

A madridi kormány öt hónapon belül másodszor revideálta költségvetési adatait, ami tovább növelte a befektetők bizalmatlanságát, és aggályokat keltett az unióban is.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala haladéktalanul szakértőket küld Madridba, hogy tisztázzák, vajon "véglegesnek tekinthető-e az államháztartás e (tartományi) szintjét érintő adatok módosítása" - mondta Simon O'Connor, a brüsszeli bizottság szóvivője.