A támogatási összeg emeléséről szerdán Prágában állapodott meg Andrej Babis miniszterelnök és Helena Bezdek Franková, a cseh Állami Filmalap igazgatója.

A tárgyalások után kiadott közlemény szerint a támogatási összeg emelésével megakadályozható, hogy a külföldi stábok elforduljanak Csehországtól. Az eredeti keret kimerülése után ugyanis a filmalap nem tudott újabb pénzeket megszavazni a támogatások iránt érdeklődő külföldi stáboknak, így az a veszély fenyegetett, hogy a szubvenciók hiányában azok más országot választanak forgatásaik színhelyéül.

A hivatalos adatok szerint a külföldi filmesek támogatása jó üzlet Csehország számára. Tavaly több mint ötmilliárd koronát (65 milliárd forintot) költöttek el a külföldi filmesek Csehországban, ami többszöröse a támogatásoknak.

Alena Schillerová pénzügyminiszter kijelentette, hogy a támogatásokat a jövőben rendszeresíteni és szabályozni kellene. "Egyetértettünk abban, hogy a jövőben a cseh filmipar támogatását törvényes keretek közé kell helyezni. Kidolgozunk egy modellt, amely alapján a filmipari támogatások hosszútávon biztosítva lennének" - mondta Schillerová újságíróknak. A cseh állam a jelenlegi szabályok szerint a Csehországban befektetett összeg 20 százalékát téríti meg a külföldi stáboknak.

A cseh sajtóban megjelent értesülések szerint az Európai Unió jelenlegi 28 tagállamából 24 tagállamban kapnak támogatást a külföldi filmesek. A csehországi támogatás azonban egyike a legalacsonyabbaknak, ezért a kormányzat egyetért az összeg tartós emelésével - jegyezte meg a pénzügyminiszter.