Az alapvető fertőzéshigiéniai szabályokat továbbra is be kell tartani minden helyzetben, de ismét szervezhetnek közös programot különböző háztartásban élő emberek és megnyithat valamennyi üzlet. Május második felében a Bundesliga első osztályában is újraindulhat a bajnokság, és a tartományi kormányok a helyi adottságoknak megfelelő ütemben újraindíthatják a vendéglátást és az idegenforgalmat.

Azonban ha egy járásban vagy városban százezer lakosonként 50 fölé emelkedik az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek száma, ismét korlátozásokat kell bevezetni az adott területen.

Így a lazítások mellett egy "vészhelyzeti mechanizmust" is bevezetnek, amelynek révén nem az egész országot kell lezárni, ha valahol felerősödik a járvány - emelte ki Angela Merkel kancellár a tanácskozás után. Hozzátette, hogy a járványlassító intézkedések sikere révén a csaknem 400 járás és város közül csak egyben haladja meg az 50-es határértéket az új fertőzöttek száma.

Azonban Németország még csak "a járvány legelején" van túl, és a mindennapok részévé vált új szabályokat - köztük a maszkviselés és a társas távolságtartás előírását - még sokáig be kell tartani, és továbbra is gondoskodni kell a fokozottan veszélyeztetettek védelméről, ezért mindenkinek tanácsos a lehető legnagyobb óvatossággal felkeresni nagyszüleit, idős rokonait - fejtette ki a kancellár.

Mint mondta, az emberek közreműködése nélkül sikertelen lenne a védekezés, ezért "mindenkinek felelősen kell élnie a szabadság minden egyes darabkájával", amely az eddigi közös erőfeszítések révén ismét hozzáférhetővé válik.

"Az egész szövetségi köztársaság a bizalomra épül" - válaszolt a politikus arra az újságírói kérdésre, előfordulhat-e, hogy valamely járásban vagy városban szándékosan rosszul vezetik a statisztikát, hogy elkerüljék a korlátozásokat. Ha nem lehetne bízni abban, hogy a járási közigazgatási hivatalok, a polgármesterek és a helyi egészségügyi hivatalok tisztességesen dolgoznak, "akkor kezdhetünk is csomagolni, mert ez az ország nem a mi Német Szövetségi Köztársaságunk".

"Nem felelne meg a demokráciáról alkotott felfogásunknak, ha csak a központnak lehetne hinni, és senki másban nem lehetne bízni" - húzta alá Angela Merkel.

Markus Söder bajor kormányfő, a tartományi miniszterelnöki konferencia - egyeztető testület - soros elnöke aláhúzta, hogy a helyi járványügyi védekezési tervekre épülő "vészfékező" rendszer révén elkerülhető az ország egészének újbóli lezárása, de ehhez az is szükséges, hogy mindenki következetesen betartsa a távolságtartási szabályokat és továbbra is a lehető legkevesebb emberrel kerüljön közvetlen fizikai kapcsolatba. A vírus elleni védőoltás és a vírus okozta betegségre szolgáló gyógyszer nélkül ez az egyetlen lehetőség a járvány feltartóztatására - mondta.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok új megállapodása szerint egyelőre június 5-ig maradnak érvényben változatlanul a fertőzéshigiéniai alapszabályok, és legfeljebb két különböző háztartás tagjai tartózkodhatnak együtt. A tartományi kormányok a legtöbb ügyben önállóan dönthetnek, a helyi járványhelyzetnek megfelelő szabályokat vezethetnek be például az amatőr sportegyesületek működésének újraindításáról és a szórakozóhelyek újranyitásáról. A korábbi megállapodásokban rögzített szabályok nem változnak, így a többi között változatlanul érvényes, hogy legalább augusztus 31-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani.

A Robert Koch járványügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) szerdáig 164 807 ember szervezetében mutatták ki, ami 947-tel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2300-zal 137 400-ra emelkedett.
A vírus okozta betegségben (Covid-19) 6996 igazolt fertőzött halt meg, ez 165-tel több az egy nappal korábbinál.