A légitársaságok, a közúti szállító cégek és más nagy üzemanyag-fogyasztók arra játszanak, hogy az olaj ára tovább esik, számos vállalat nem kötött fedezeti ügyleteket kerozin- vagy gázolaj-vásárlásaira a közeljövőre, mert attól tart, hogy ez esetben a napi piaci árnál drágábban jutna hozzá az üzemanyaghoz - derül ki a Financial Times összefoglalójából. A fogyasztók eddig nem tudták kihasználni, hogy az olaj néhány hónap alatt 30 százalékkal olcsóbb lett, a márciusi 125 dolláros csúcsról mostanra 90 dollárra mérséklődött a hordónkénti ár.

A szánkázás egyik oka a világgazdaság gyengélkedése, ezen belül is elsősorban a kínai GDP-növekedés mérséklődése, miután a világ második legnagyobb gazdaságának szárnyaló bővülése hajtja leginkább felfelé a fekete arany árát. Jelentős tényező az eurózóna válsága, illetve a kínálat oldaláról az, hogy Szaúd-Arábia - az Irán elleni bojkott miatt kieső szállítások pótlása érdekében - 30 éves csúcsra tornászta fel saját kitermelését.

Icipicire zsugorodhat az ár

Ha a világgazdaság továbbra is lassuló pályán marad, akkor nem lenne meglepő, ha még erősebb nyomás alá kerülne az olaj ára - véli Fatih Birol, az International Energy Agency tanácsadó cég vezető közgazdásza. A fogyasztók kivárnak, abban bízva, hogy még olcsóbbá válnak az üzemanyagok, így csökkennek a határidős vásárlások, ami - mintegy önbeteljesítő jóslatként - tovább nyomja lefelé az árakat - mondják ilyen ügyletekkel foglalkozó piaci kereskedők.

A helyzet 2008 végére emlékeztet, amikor a világgazdasági válság őszi elmélyülése nyomán összeroskadt a fekete arany ára. Míg 2008 júliusában minden idők legmagasabb szintjére, 150 dollár közelébe ment fel az olaj ára, addig az év végén már csak 45-öt kellett adni az energiahordozó hordójáért. A helyzet ugyanakkor gyorsan fordulhat, ha például az iráni szankciók miatt hirtelen csökken a kínálat vagy Szaúd-Arábia megelégeli a 100 dollár alatti szintet, és visszafogja termelését.

Brutális átlag

Az éves átlagár ugyanakkor még mindig nagyon magas: a londoni Brent kőolajért az év első felében hordónként átlag 114,2 dollárt kellett fizetni, ami a valaha feljegyzett legmagasabb január-júniusi olajár. Olyan féléveket sikerült "legyőznie" 2012 első hat hónapjának, mint 2008 eleje, amikor a júliusi csúcs előtti erős hegymenetben volt a fekete arany ára, illetve 2011 első féléve, amikor a líbiai polgárháború kirobbanása miatt kialakult kínálathiány drágította az olajat.