Oroszországban június vége szomorú újdonságot hozott: megdőlt a koronavírus-járvány december végén felállított napi halálozási rekordja - adta hírül a Moscow Times. A háttérben az van, hogy az országban a kórokozó korábbinál fertőzőbb delta változata pusztít, miközben az oltási kampány annak ellenére lassan halad, hogy Moszkvában kötelezővé tették az beoltást azoknak a cégeknek, akik dolgozói érintkeznek az ügyfelekkel.

Az orosz koronavírus-akciócsoport bejelentése szerint június 28-án 652-en haltak meg koronavírus-betegségben, amivel megdőlt a tavaly december 24-én felállított 635-ös rekord. (Az ortodox karácsony újévkor van, így Oroszországban nem karácsonyra esett ez a szomorú adat.) Szentpéterváron, ahol az foci-Európa-bajnokság miatt lazák a járványügyi korlátozások 119-en haltak meg, Moszkvában 121-en, miután a fővárosi napi rekord 124 áldozattal szintén megdőlt a napokban.

A hatóságok elrendelték, hogy a vendéglők QR-kód segítségével ellenőrizzék vendégeik beoltottsági állapotát. Immunitásra vagy negatív PCR-tesztre  van szükség az étterembe beüléshez. Emellett a vállalatok dolgozóik 30 százalékát kötelesek távmunkában foglalkoztatni. A pandémia kezdete óta 135 ezer orosz vesztette életét a vírus miatt a 147 milliós országban.