Trichet eredetileg szerdáig maradt volna Ausztráliában, ahol az ausztrál központi bank és az ECB által szervezett találkozón vett részt.  Ehelyett azonban kedden bejelentették, hogy az ECB elnöke egy nappal korábban utazik haza.

Trichet korábbi távozásával kapcsolatban azonnal elindultak a találgatások, miszerint az ECB elnöke amiatt utazik haza hamarabb, hogy Görögország adósságproblémájára valamilyen megoldást dolgozzanak ki. Wiktor Krzyzanowski, az ECB szóvivője azonban cáfolta ezeket a felvetéseket a Reutersnek. Mint mondta: Trichet már január közepén elfogadta a meghívást a héten tartandó EU-csúcsra.

A szóvivő szerint az egész történet amiatt fújódott fel, mert valaki Ausztráliában kijelentette: Trichet az eredetileg tervezettnél hamarabb távozik. Az ECB elnöke azonban csak azért indul haza egy korábbi géppel, mert félő volt, hogy lekési a csatlakozást - tette hozzá a szóvivő, aki az ECB elnök Görögországgal kapcsolatos álláspontját nem kommentálta a hírügynökségnek.

Az euró kicsit erősödött Trichet korábbi távozásának hírére és olyan spekulálciók indultak, miszerint az ECB segít Görögországnak.

Az euró a múlt héten egészen 1,36 dollárig esett, ami 2009 májusa óta a legalacsonyabb szint volt. Tavaly december közepe óta - amikor a fő hitelminősítő cégek először leminősítették Görögországot - az euró több mint 6 százalékot esett.

Befektetők kivonták a pénzüket a kockázatosabb eszközökből és ismételten az úgynevezett biztonsági övezetekbe - köztük a japán jenbe és svájci frankba - fektettek be.
Közben a görög, portugál és spanyol állampapír-hozamok, valamint az államadósság-törlesztési kockázatok (CDS) felára meredeken emelkedett a növekvő finanszírozási aggodalmak miatt.