Havonta több mint hétmillió forintjába kerül a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium által tervezett trieszti kikötő - derült ki a kikötő fejlesztésére létrehozott állami cég kormány.hu-ra feltöltött szerződéseiből, melyeket a Népszava dolgozott fel.

A szervezet kiadásai között szerepel ingatlanbérlés is. A tulajdonos magyar állam állam csak tavaly 31,7 millió eurót (mintegy 11,2 milliárd forintot) költött a projektcég Adria Port Zrt.-re. A trieszti kikötő - egyelőre csak tervezett megvásárlását - 2019-ben jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter, akkor azt mondta, hogy legalább mintegy 88 millió eurót, azaz mintegy 31 milliárd forintot költött el a tengeri vállalkozásra a külügy. A beruházás teljes értékét 100 millió euróra becsülték.

Június végén az il Piccolo helyi lap már arról írt, hogy Stefano Patuanelli ipari miniszter hivatalos levélben jelentette be, a magyar állam megszerezte azt a két céget, amely révén hozzájut az olaszországi terminál koncessziós jogához a következő 60 évre. Az ügyletet nem erősítette meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium, de a lap információi szerint eddig 25 milliót eurót (8,68 milliárd forint) kifizettünk. A Népszavának a minisztérium egyelőre ezt nem erősítette meg.

A beruházásról, valamint a magyar tengeri tervekről korábban részletesen írtunk ebben a cikkünkben:

 

Kínai kavarásokból húzhat hasznot Magyarország

Magyarország, Kína és Törökország látszólag harcban állnak egymással, hogy melyikük építsen meg egy világkereskedelmi szempontból marginálisnak tűnő kereskedelmi kikötőhöz vezető vasúti vonalat Szlovéniában. A projektben a magyar vezetés intenzíven részt akart venni, ami részben két szlovén kormányválsághoz is vezetett. Az Orbán-kormány azóta Triesztben valósítja meg tengerre vágyó céljait, de lehet, hogy a ljubljanai vezetésnél surranó pályán is befuthat győztesként.