Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai külügyminisztérium „Jutalom az igazságszolgáltatásért" programján keresztül felajánlott fejpénzért cserébe kifejezetten az orosz Internet Research Agency (IRA), Jevgenyij Viktorovics Prigozsin üzletember, valamint a kapcsolódó orosz szervezetek és társaik amerikai választási beavatkozásban való részvételével kapcsolatos adatokat vár az informátoroktól – írja a The Register.

Az IRA egy orosz troll-szuperfarm, amelyet a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozással vádolnak, és amelyről úgy vélik, hogy segített Donald Trumpnak legyőzni Hillary Clintont. 

Az amerikai kormány és magánbiztonsági kutatók szerint ez a kibergonokból – vagyis összehangolt trollfarmokból – álló banda virtuális magánhálózatot hozott létre az Egyesült Államokban, valamint több száz hamis közösségi médiafiókot regisztráltak, amelyekkel álhíreket gyártottak és terjesztettek. Az igazságügyi minisztérium szerint az IRA az amerikai politikai rendszer aláásására irányuló munkája még 2014-ben kezdődött, és több fedőcégen keresztül működött, köztük az Internet Research, a MediaSintez, a GlavSet, a MixInfo, az Azimut és a NovInfo társaságokon keresztül.

Putyin séfje és a haverok

A Cisco Talos korábbi jelentése szerint 2016 nyarára a trollfarm havonta 1,25 millió dollárt költött arra, hogy amerikaiakat célozzon meg közösségi médiás üzenetekkel. Prigozsin eközben a művelet mögött álló állítólagos pénzember volt. Az orosz oligarcha szoros kapcsolatokat ápol Putyinnal, amiért éttermei és vendéglátóipari vállalkozásai miatt a „Putyin séfje” becenevet kapta. Az FBI is körözi őt választási beavatkozás miatt. Az FBI az IRA fő finanszírozójaként azonosította.

Állítólag néhány cége, köztük a Concord Management and Consulting és a Concord Catering küldött pénzt, ajánlott dolgozókat, és felügyelte az IRA tevékenységét.

Az amerikai igazságügyi minisztérium által ajánlott 10 millió dolláros jutalom felhívása egy tucat további orosz állampolgárt is megnevez, akik a külügyminisztérium szerint az IRA befolyásolási műveleteket hajtottak végre a 2016-os elnökválasztás alatt, a listán szerepel még:

  1. Mihail Ivanovics Bisztrov,
  2. Mihail Leonyidovics Burcsik,
  3. Alekszandra Jurijevna Krylova,
  4. Anna Vlagyiszlavovna Bogascseva,
  5. Szergej Pavlovics Polozov,
  6. Marija Anatoljevna Bovda,
  7. Robert Szergejevics Bovda,
  8. Dzsejkhun Naszimi Oglij Aszlanov,
  9. Vadim Vlagyimirovics Podkopajev,
  10. Gleb Igorjevics Vaszilcsenko,
  11. Irina Viktorovna Kaverzina
  12. és Vlagyimir Venkov.

A 12 személy, valamint Prigozsin és az IRA ellen vádat emeltek már 2018-ban, miután Robert Muller különleges ügyész vizsgálatot folytatott a 2016-os választásokba való orosz beavatkozással kapcsolatban.