Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy brit cég biztosításai révén kerülték meg éveken át a nemzetközi szankciókat Észak-Korea hajói – mondta az Information című dán napilap újságírója az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

Amint az Information-ban megjelent oknyomozó írásból kiderül, 2011 és 2016 között egy brit cég, a DGS Marine adott el olyan biztosítási szerződéseket észak-koreai hajóknak, amelyek így szállíthattak gond nélkül árut a külföldi kikötőkbe.

Az oknyomozó cikk egyik szerzője, Lasse Skou Andersen az AFP hírügynökségnek azt mondta: a DGS Marine-t David Skinner brit üzletember alapította, és a cégnek nem volt jogosultsága ilyen biztosítások szolgáltatására.

A dán lapnak eddig 29 olyan, a cég által kibocsátott biztosítási szerződésmásolat jutott birtokába, amelyek révén Észak-Korea megsértette az ellene életbe léptetett nemzetközi szankciókat.

Andersen hozzátette, "a megkötött szerződések száma akár a 100-at is elérhette, ami azt jelenti, csaknem az egész észak-koreai kereskedelmi hajóflotta ezek segítségével közlekedett éveken át; és úgy tűnik, nem Észak-Korea volt a cég egyetlen ügyfele, hanem más szankciók alatt álló országok is".

Hugh Griffiths korábbi ENSZ-szakértő ezzel kapcsolatban úgy véli, David Skinnernek kulcsszerepe volt az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankciók megkerülésében és a szankciók alá eső termékek szállításában;

az így eladott szénből, vasáruból és olajból származó bevételekből finanszírozhatták az ország nukleáris- és rakétaprogramját

A Telegraph című angol újság 2012-ben írta meg Skinnerről, hogy már akkor is olyan iráni tankereket biztosított, amelyek szíriai olajat szállítottak.

Az Information újságírói azután kezdtek öt évig tartó oknyomozásukba, miután felfigyeltek egy 2017-es ENSZ-jelentésre; a jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik szakértői tanácsa állította össze két olyan észak-koreai hajóról, amelyeknek a DGS Marine volt a biztosítója.

A dán lap írásából az is kiderül hogy David Skinner 2016-ban meghalt, a DGS Marine pedig nem sokkal később csődbe ment.