Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai bankok a kkv-k hitelezésének fellendítésére szánt állami forrás több mint felét, 2,1 milliárd dollárt a kis- és középvállatok támogatása helyett arra használnak, hogy törlesszék a 2008-2009-es pénzügyi válság idején indított TARP program keretében kapott kölcsöneiket - derül ki egy nemrégiben végzett ellenőrzés során, amelyről a Wall Street Journal tudósított. A TARP forrásait szintén a szövetségi kormány biztosította, a program célja az volt, hogy feltőkésítsék a krízisben megroppant bankokat. A kkv-k hitelezésének támogatásában - amelyre összesen négymilliárd dollár állt rendelkezésre - a 10 milliárd dollárnál kisebb eszközértékkel rendelkező pénzintézetek vehettek részt, amelyek közül végül 332-en kapcsolódtak be a programba. Ezek közül 137 keveredett abba a gyanúba, hogy nem a célnak megfelelően használta fel az állami forrást.

A vizsgálat kiderítette, hogy 24 korábbi TARP-résztvevő egyáltalán nem növelte hitelezését, miután hozzájutott a kkv-knak szánt támogatáshoz, a többi pedig alig érezhetően, nagyjából tíz százalékkal, minden felvett dollár után csupán átlag 1,13 dollárral növelte kölcsönei összegét. Azok a bankok, amelyek nem vettek részt a TARP-ban, 3,45 dollár új kkv-hitelt helyeztek ki a támogatásban kapott minden egyes dollár felhasználásával.

Kudarc

A kkv-k támogatásának elcsuklása keserves kudarc a kormánynak. Barack Obama nagy csinnadrattával indította útjára a programot két évvel ezelőtt. Az eredeti cél az volt, hogy 30 milliárd dollár támogatást adjanak a kis- és középvállalatok hitelezésének fellendítéséhez. Ebből lett végül csupán négymilliárd dollár, mivel a bankok olyan feltételekkel akarták megszerezni a forrást, amilyeneket a pénzügyminisztérium nem fogadhatott el. Emellett jelentkezők nem tolongtak a támogatásért, mert kételkedtek abban, hogy találnak olyan kkv-kat, amelyek értelmes célra továbbadhatták volna a pénzt.

A TARP felügyeletével megbízott korábbi ellenőr, Neil Barofsky úgy véli, a pénzügyminisztérium nem bánta, hogy a bankok a korábbi állami hitel törlesztésére használják fel a kkv-nek szánt forrást. Az Obama adminisztráció 418,4 milliárd dollárt hitelt nyújtott a TARP keretében, amit majdnem teljesen be tudott hajtani. A hivatalos becslés szerint 37,93 milliárd dollár tűnt el örökre a bankrendszerben.

A kormány nem csupán Barofsky vádját tagadja, hanem a kétmilliárdos "visszaforgatást" feltáró, mostani jelentés megállapításait is vitatja. Washington szerint a kkv-támogatáshoz kapcsolódó tízszázalékos saját hitelnyújtás is szép eredmény, ami megfelel az elvárásoknak.