Steve Banon radikális amerikai jobboldali médiaszemélyiség egyszer úgy jellemezte Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, hogy ő "Trump Trump előtt". Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azzal, hogy az Ovális Irodában fotózással és sajtótájékoztatóval egybekötött találkozón fogadta a magyar kormányfőt, világossá tette, hogy mély gyökerei vannak egymás iránti kölcsönös nagyrabecsülésüknek - indítja cikkét Eward Luce, a Financial Times (FT) USA-val foglalkozó publicistája.

Éles ellentétben azzal, hogy Németországgal, Kanadával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és az Egyesült Államok más demokratikus szövetségeseivel állandóan akadékoskodik, Magyarország "illiberális" erős embere csak mézes-mázos szavakat kapott tőle. Orbán látogatása talán csak egy órát tartott a Fehér Házban, de azzal, hogy az elnök néhány nappal a május végi európai parlamenti választások előtt fogadta magyar kollégáját, világos üzentet küldött: azokkal a politikai erőkkel szimpatizál, amelyek alá akarják ásni az európai rendet - véli az FT publicistája.

Nyomulnak előre

Ezek az erők jelentősen növelhetik súlyukat az Európai Parlamentben. Nigel Farage Brexit Pártja messze vezeti a közvélemény-kutatásokat Nagy-Britanniában. Marine Le Pen nacionalista Nemzeti Gyűlése fej fej mellett áll Emmanuel Macron francia államfő En Marche centrista pártjával, Matteo Salvini bevándorlófaló Ligája várhatóan a legtöbb szavazatot kapja majd Olaszországban. Nagyon sokat segít, hogy Trump találkozott Orbánnal, földrengésszerű változás jöhet Európában május végén, ha a vezető szuverenista pártok győznek - fogalmazott Bannon az FT-nek.

Az amerikai elnök mélyen felszántotta az USA második világháború utáni transzatlanti politikáját. Annak idején a Marshall-segélyt azzal a feltétellel nyújtották, hogy az európai államok közösen használják fel, azaz az Egyesült Államok ösztönözte az európai kooperációt. A washingtoni kormányok támogatták az Európai Uniót, Trump két elődje a republikánus George W. Bush és a demokrata Barack Obama nem volt hajlandó fogadni Orbán Viktort az amerikai fővárosban. A jelenlegi elnök ehhez képest 180 fokos változtatás mellett döntött.

Kivételes bánásmód

Az USA nagykövetei Londonban, Berlinben és Brüsszelben rutinszerűen kötekednek vendéglátó kormányukkal. Rick Grenell berlini amerikai nagykövet olyan durván nekiment Angela Merkel német kancellár politikájának, hogy persona non grata lett a kancellárián. Ezzel szemben David Cornstein budapesti nagykövet nyilvánosan fényezi a magyar miniszterelnököt. Nemrégiben adott interjújában azt mondta, hogy szerinte Trump szeretne olyan helyzetben lenni, mint magyar kollégája, amivel arra célzott, hogy szeretné, ha minél kevésbé lenne korlátozott a hatalma.

A politikai hullámverés baljóslatúbban alakul, mint sokan feltételezték - véli az FT cikkírója. Két éve, amikor Macron megnyerte az elnökválasztást, jó páran úgy látták, ezzel véget érhet a populisták térnyerése Európában. Ma az a helyzet, hogy Le Pen legyőzheti az uniós választáson a francia államfőt. Farage magasan szárnyal és Orbán Európa vitathatatlanul a legstabilabban hatalmon lévő nacionalista vezetője.

Tump eközben küszködik a 2016-os elnökválasztási kampánya orosz kapcsolatait firtató Mueller-vizsgálat erős utórezgéseivel és jövőre újraválasztásáért kell ringbe szállnia egy olyan meccsen, amelyen 50-50 százalékos esélye van a vereségre, illetve a győzelemre. A Trump-Orbán találkozó az Ovális Irodában szimbolikus fotózási lehetőséget adott arra, hogy éreztesse a populistákkal: egyre kevésbé kell egyedül érezniük magukat a fejlett világban.