Mike Pence az USA alelnöke, a Republikánus Párt alelnökjelöltje nehéz helyzetben ült le vitatkozni Kamala Harrisszel, a demokraták alelnökjelöltjével. Óriási nyomás nehezedett rá az október 7-ei vitát megelőző napok fejleményei nyomán - írta Walt Hickey, a Business Insider publicistája. A kormány amelyben dolgozik kemény harcba bonyolódott a koronavírussal, miután a Fehér Házban gyakorlatilag egy fertőzési gócpont alakult ki, maga az elnök, Donald Trump is beteg lett, és néhány napra kórházba került.

A koronavírus-akciócsoport, amelyet az alelnök vezet nem sok sikert tud felmutatni: az USA-ban összesen több mint 210 ezer ember vesztette az életét koronavírus-betegségben, a járvány pusztító hatást gyakorol az ország gazdaságára. Trump vitája Joe Biden demokrata elnökjelölttel, amely egy héttel előzte meg az alelnökjelöltek összecsapását rosszul sikerült, az amerikaiak többsége úgy vélte, főként ő hibáztatható azért, hogy a résztevevők egymás szavába vágva, egymást sértegetve kaotikus, a demokratikus politikai kultúrához méltatlan szócsatát vívtak.

Vezet az ellenfél

Ez a közvélemény-kutatásokban is megmutatkozott: Biden 7-8 százalékpontos előnye Trumppal szemben a nemzeti szintű összesítésekben átlag 9,5 százalékra emelkedett, ami azt sejteti, hogy ha semmi rendkívüli nem történik a választás napjáig, november 3-áig, akkor a demokrata elnökjelölt megnyeri az elnökválasztást. Ennek tükrében Kamala Harris feladata egyszerű volt: ne hibázzon, ne tegyen semmi olyat, ami veszélyeztetheti a simának látszó meccset, miközben tartsa fenn az ellenfél elnökjelölt-alelnökjelölt párosra nehezedő nyomást.

Pence-re komplexebb feladat várt: mindenekelőtt meg kellett védenie a kormány teljesítményét, miközben rá kellett szorítania Harrist, hogy akkorát bakizzon, amekkora kiüti a biztosítékot a választóknál, és lehetővé teszi, hogy a kampány folytatásában ne arról szóljon a közbeszéd (azaz ne elsősorban a koronavírus-járvány kezeléséről), amiről addig. Pechére egyik célt sem sikerült elérnie - véli a Business Insider cikkírója.

A legerősebb kísérlet

Pence legígéretesebbnek látszó kísérlete a demokrata elnökjelöltpáros palagáz-kitermeléssel kapcsolatos politikájának feszegetése volt. Ez az iparág rendkívül sok munkahelyet kínál Pennsylvania államban, az egyik olyan ingadozó államban, amelynek megnyerése mindkét elnökjelöltnek fontos. A FiveThirtyEight internetes portál szerint, amely elsősorban a közvélemény-kutatásokkal és azok alapján elemzések közlésével foglalkozik, 25 százalék annak esélye, hogy ennek az államnak a szavazási eredménye fogja eldönteni az elnökválasztás kimenetelét.

A választási szimulációk szerint - amelyek jelenleg Biden győzelmét jelzik előre - a demokrata elnökjelölt 85 százalékos eséllyel behúzza Pennsylvania államot is. Ezért aztán Pence azt próbálta bedumálni a nézőknek, hogy a Biden-Harris páros ellenzi a palagáz-kitermelést, ezért ha hatalomra kerül, vissza fogja szorítani ezt az iparágat. Vitapartnere azonban csupán annyit válaszolt erre, hogy Biden támogatja a rétegrepesztéses szénhidrogén-kitermelés technológiájának alkalmazását, ami palagáz és az palaolaj forrása.

A végeredmény

Ha helyzet egyszerű volt a vita előtt: az alelnökjelöltek szócsatájában a döntetlen végeredmény a hosszú távú meccsben vezető Biden-Harris párosnak volt jobb, a Trump-Pence párosnak rosszabb. Főként úgy, hogy az elnökjelöltek első vitáját és Trump megbetegedését követően a demokrata elnökjelölt érezhetően növelte vezetését. És a Pence-Harris szócsatát a legnagyobb jóindulattal sem lehet kihozni Pence nézőpontjából győzelemnek, legfeljebb egy döntetlent könyvelhet el.

Az igazi vesztes azonban Donald Trump volt, aki nagyon szeretné, ha újraválasztanák. A Trump-Pence páros nem csupán az országos szintű népszerűségi versenyben maradt le, hanem a nyugdíjasok körében is, akiknek a 2016-os választási győzelmet köszönhették. Az alelnöki vitán semmi olyan nem történt, ami ezen változtatott volna, miközben szavazásig bő három hét van hátra, s ilyenkor már minden nap számít.

Trumpnak szüksége lett volna arra, hogy alelnöke valami olyasmit produkáljon a javukra, amiről aztán a közösségi médiában napokig folyik a szó. E helyett csak a hajára szált légy keltett feltűnést. Az elnök kezd kifutni az időből, hogy elérje áhított célját, a Fehér Ház-i bársonyszék megtartását, és alelnöke, Pence nem nyert neki legalább egy lélegzetvételnyi időt az ezért folyó harcban.