Ez volt az első alkalom, hogy a képviselők formálisan is döntöttek a vádeljárás elindításával kapcsolatban. A szavazás a vádeljárás következő, nyilvános szakaszának pontosan menetrendjéről szól.

A szavazás szinte teljesen a pártok törésvonalai mentén alakult: 232-en szavaztak az eljárás menetrendje mellett, és 196-an ellene, vagyis minden republikánus nemmel szavazott, és mellettük két demokrata képviselő sem támogatta az eljárást - írja a 444.hu a Reuters híre alapján.

Az eljárás mentének elfogadásával lehetőség nyílt arra, hogy a vádeljárással kapcsolatos eljárással összefüggő kongresszusi meghallgatások, amikre vélhetően a következő hetekben kerül sor, nyilvánosak legyenek. A vádeljárás tehát innentől nyílt bizottsági meghallgatásokkal folytatódhat.

Trumppal szemben azok után kezdeményezték a vádeljárás megindítását, mert nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre, hogy indítsanak vizsgálatot a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, Joe Biden és egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsában helyet foglaló fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységével kapcsolatban.