Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza 232:197 arányban megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárást Donald Trumppal szemben, egy héttel az elnöki mandátuma lejárta előtt - írja a CNN, amely azt is megjegyzi, hogy ezzel Trump lett az egyetlen amerikai elnök, aki ellen két impeachment eljárás is indult.

Az eljárást hétfőn kezdeményezték a képviselőházban többségben lévő demokrata képviselők, mert úgy látják, hogy múlt hét szerdán Trump felkelésre buzdította a követőit, akik aztán megostromolták a Capitolium épületét.

Most az amerikai törvények értelmében az ügy a Szenátus elé kerül, ahol az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts vezetésével lefolytatják az eljárást Donald Trump ellen, amelyre most már csak Trump hivatali idejének lejárta után kerül majd sor. A republikánus szenátorok vezetője, Mitch McConnel ugyanis deklarálta, hogy a szenátusban csak Joe Biden esküjét követően, január 19 után kerülhet sor az eljárás lefolytatására.

Trump ellen egyébként 2019-ben indították az első impeachment eljárást, amelynek során az volt a vád, hogy Trump visszaélt az elnöki hatalommal, amikor katonai támogatásokért cserébe Joe Bidenről és fiáról szóló terhelő bizonyítékokat várt el az ukrán elnöktől. Bár mindezt dokumentumokkal is bizonyítani lehetett, a republikánus többségű szenátus 2020 februárjában fölmentette az elnököt a vádak alól.

Nem váltják le, de...

A CNN tudósításában hangsúlyozza, hogy ez az eljárás nem jelenti azt, hogy az elnököt leváltanák, és ez még azt sem akadályozná meg, hogy ismét induljon elnökválasztáson. Viszont a szavazás során jelen lévő szenátorok egyszerű többségével egy újabb szavazással eltilthatják a közfeladatok ellátásától, ami már tényleg elvenné Trumptól a lehetőséget, hogy a jövőben elnökválasztáson újra indulhasson. Ez pedig azt is eredményezné - ha a Szenátus úgy dönt -, hogy Trump elveszítené az éves több mint 200 ezer dolláros elnöki nyugdíját és az évi egymillió dolláros utazási keretét.

Ehhez azonban az kell, hogy a Szenátus kétharmada megszavazza, hogy az eljárás végigmenjen, aminek az elérése egyáltalán nem lesz egyszerű, ugyanis az új adminisztráció alatt hiába lesz demokrata többség a Szenátusban, ahhoz a CNN szerint még 17 republikánus szenátornak is a demokratákkal kell szavaznia, hogy elérjék a kétharmados többséget. (A mostani szavazáson a 232 igen szavazat között 10 volt republikánus párti - a szerk.)