Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Trump elnök pénteken a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy egy erős dollár kárt okoz az amerikai gyáriparnak, és a Federal Reserve-nek csökkentenie kell a kamatot. Az egy százalékpont említésén kívül arról nem beszélt, hogy mit vár el a Fedtől, miként hajtson végre egy ilyen drasztikus csökkentést.

Az amerikai elnök két napja azt fejtegette, hogy nagyobb mértékben és gyorsabban kell kamatot csökkenteni az ország versenyképességének növelése végett. A Twitteren szerdán közzétett üzenetében úgy fogalmazott, a Federal Reserve "túl büszke elismerni, hogy hibázott" a monetáris politikai túl gyors és túl erős mértékű szigorításával.

A Fed nyíltpiaci bizottsága július végi ülésén több mint 11 éve először lefelé vitte az alapkamatot, a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 2,00-2,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamatsávot.

A piacok jelenleg arra számítanak, hogy a nyíltpiaci bizottság három fordulóban 0,75 százalékponttal viszi lejjebb a szövetségi pénz kamatlábát januárra. Egy egyszeri 1 százalékpontos kamatvágás drámai lépés lenne, olyan, amelyet súlyos gazdasági sokk esetén szoktak bevetni, és éppen ellentettje a 25 bázispontos kamatemeléseknek, amelyek a Fed korábban, az elmúlt néhány évben alkalmazott az irányadó kamatláb finomhangolásában.

A Fed 2015 decemberében fogott hozzá az irányadó kamat emeléséhez, és idén júliusig kilenc alkalommal hajtott végre 25 bázispontos emelést, ebből tavaly négyet. A szigorító ciklus beindítása előtt a Fed hét éven keresztül tartotta zéró közeli szinten az irányadó kamatot a gazdasági növekedés ösztönzése és az inflációs nyomás gerjesztése végett.

Jerome Powell Fed-elnök július végén még úgy fogalmazott, hogy "egy ciklus közepén történő kiigazításnak" tekintendőek a monetáris politikát lazító döntések, jelezve, hogy nem egy agresszív lazítási ciklus kezdetét jelenti a több mint 11 éve először végrehajtott kamatvágás. Ugyanakkor azt is közölte, ha az amerikai gazdaság növekedését fenyegető kockázatok valóssá válnak, akkor a Fed kész minden eszközzel beavatkozni.