Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelölésre a kongresszus törvényhozóinak nyomásgyakorlása közepette került sor, amikor egyre több politikus sürgette az elnököt, hogy az Irán körül kialakult feszültség idején okvetlenül szükség lenne egy stabil, kinevezett vezetőre a Pentagon védelmi minisztérium) élén.

A Pentagonnak tavaly év vége, Jim Mattis miniszter lemondása óta nem volt kinevezett vezetője. A tárcát ügyvezető miniszterként Patrick Shanahan irányította, ő azonban pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy családi okok miatt visszalép a jelöltségtől. Trump elnök már akkor Espert nevezte meg ügyvezető miniszternek.

Az 55 éves Mark Esper ugyanazon a katonai akadémián tanult, ahol Mike Pompeo külügyminiszter, karrierjét gyalogsági katonaként kezdte 1991-ben az Öböl-háborúban. Később republikánus törvényhozók katonai, biztonságpolitikai tanácsadója, majd a Pentagon magas rangú tisztségviselője lett, később a Raytheon repülőgép-, és fegyvergyártó cég lobbistájaként tevékenykedett.

Elemzők szerint Esper kiválóan kiismeri magát a washingtoni politikai és biztonságpolitikai berkekben, szemben elődjével, Shanahannal. Shanahan évtizedekig a magánszektorban dolgozott üzletemberként, a többi között a Boeing vezetőjeként és lényegében mindenféle katonai háttér és tapasztalat nélkül lépett a Pentagonba.

A Fehér Ház azt is bejelentette: Esper helyére Donald Trump Ryan McCarthyt, a hadseregért felelős helyettes államtitkárt jelöli, David Norquistet, a minisztérium pénzügyi igazgatóját pedig miniszterhelyettesnek jelöli majd - írta az MTI.