Amíg a koronavírus-járvány nem jelent meg, a világgazdaságban attól tartották leginkább, hogy a Donald Trump elnök által lassan két év elkezdett Kína elleni kereskedelmi háború elhúzódik. Bár a kisebb tűzszüneteket már kötöttek, végső megoldást még nem találtak a helyzetre, mire idén év elején szépen lassan az egész Földre átterjedt a pandémia. A konfliktussal - mely abból fakadt, hogy Washington azzal vádolta Pekinget, hogy évtizedeken keresztül manipulálta a nemzeti valutáját és amerikai kereskedelmi titkokat tulajdonított el - egyre kevesebbet foglalkoztak, de az elmúlt időszakban Trump újra kommunikálni kezdett a tárgyalások alakulásáról, de úgy, hogy közben folyamatosan Pekinget vádolta azzal, hogy elhallgatva a koronavírus megjelenését, az egész világot veszélybe sodorták.

Donald Trump a múlt hónapban a kereskedelmi egyezményről csupán annyit mondott: "nagyon másként" gondolkodik, amióta az Egyesült Államokban kitört a koronavírus-járvány. Nem említette azonban, hogy kormányának szándékában állna a tárgyalások felmondása. Viszont több jel is utalt utóbbi lépésre, amit csak megerősített, hogy kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro a Fox televíziónak este adott interjújában arról beszélt, hogy megszakadtak a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások.

"Ide jöttek január 15-én, hogy aláírják a kereskedelmi egyezményt, és akkor már bő két hónapja tudtak a vírusról" - idézi az MTI Navarro kijelentését. A tanácsadó a kínai lépést a tokiói kormány 1941-es magatartásához hasonlította, amikor Tokió béketárgyalásokat folytatott Franklin Delano Roosevelt amerikai elnökkel, hetekkel a hawaii Pearl Harbor ellen intézett japán támadás előtt. "Azt hiszem, itt és szerte az országunkban immár mindenki tisztában van azzal, hogy Kína hazudott, és (ezért) amerikaiak haltak meg" - fogalmazott a kereskedelmi illetékese. A mondataiban arra utalt, hogy Washington csak azt követően szerzett tudomást a Kínában kitört koronavírus-járványról, miután a kínai tárgyalóküldöttség aláírta a kétoldalú kereskedelmi egyezmény első szakaszáról szóló megállapodást, és január 15-én elhagyta az amerikai fővárost.

Viszont ahogy az a jelenlegi adminisztrációnál már csak lenni szokott, Donald Trump hétfőn este kedvenc felületén, a Twitteren cáfolta a tanácsadója nyilatkozatát, hogy megfeneklettek volna a kínai tárgyalások.

"A kereskedelmi megállapodás Kínával teljes mértékben sértetlen". Majd hangsúlyozta, hogy reményei szerint a kínaiak tiszteletben is tartják a megállapodásban foglaltakat. Egyelőre így azonban eluralkodott a bizonytalanság, hogy vajon melyik kijelentés fedi jobban a valóságot. Sokan egy új hidegháborútól tartanak, amelyhez a helyzet rendezetlensége vezethet.