Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szóvivőnő a szokásos napi sajtótájékoztatón - amelyre nem sokkal Donald Trump és Mun Dzsein dél-koreai elnök közös tájékoztatója után került sor - újságírói kérdésre válaszolva erősítette meg, hogy az amerikai kormányzat nem mondott le a csúcstalálkozóról.

Arra a kérdésre, hogy a Fehér Ház mennyire ad hitelt annak a dél-koreai tisztségviselőnek, aki szerint 99 százalékos valószínűséggel nem lesz csúcstalálkozó, Huckabee Sanders úgy válaszolt: "mi továbbra is folytatjuk az előkészületeket, és ha a másik fél találkozni akar velünk, mi természetesen készen állunk majd".

A szóvivőnő - Donald Trump elnökhöz hasonlóan - hangsúlyozta, hogy amennyiben Phenjan beleegyezik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésébe, akkor Észak-Korea "fényes jövő előtt állhat".

Elhalasztják?

Az amerikai kommentátorok mind Trump és Mun elnökök rövid tájékoztatója, mind Sarah Huckabee Sanders sajtóértekezlete után felidézték a dél-koreai kormány szóvivőjének közlését, miszerint a két Korea közötti magas rangú találkozók valószínűleg június 25-e, a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat befejezése után - fognak folytatódni.

Egyúttal felidézik John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnapi, és Mike Pence alelnök hétfő esti televíziós nyilatkozatait, melyben mindketten megfenyegették Észak-Koreát. Pence hétfő este a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: ha Phenjan nem köt megállapodást Washingtonnal, akkor "Líbia sorsára juthat". A riporter kérdésére, miszerint ez fenyegetés lenne-e, az alelnök azt válaszolta: így is lehet értelmezni.

Június 12-én lesz

kedden megszólalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is, aki szerint Washington változatlanul a június 12-i csúcstalálkozóra készül Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.

Sajtóértekezleten az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az amerikai kormányzat változatlanul a június 12-én tartandó találkozóra készül, és "minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ez sikeres legyen". A miniszter nem kívánt találgatni azzal kapcsolatban, hogy a találkozót esetleg egy későbbi időpontban tartják, vagy akár el is maradhat. Ismételten hangsúlyozta, hogy - sikeres csúcstalálkozó esetén - Észak-Korea számíthat amerikai beruházókra és amerikai tőkére.

A külügyminiszter egyben méltatta Kína szerepét az Észak-Korea körüli válságban, mint fogalmazott: Kína "történelmi segítséget" ajánlott fel az Észak-Koreára gyakorolt nemzetközi nyomásgyakorlás során.

Irán is kötélnek állhat

Mike Pompeo a sajtóértekezleten beszélt arról is, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy Irán elfogadja a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések némelyikét. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem akar rendszerváltozást elérni Iránban.

"Az irániaké a döntés, hogy milyen vezetőket akarnak az ország élén" - fogalmazott Pompeo. Majd kifejtette, hogy szerinte "nem olyan nehéz" a hétfőn megfogalmazott amerikai követelések teljesítése, különösen az, hogy Irán hagyjon fel a terrorcselekményekkel. Ez a kérés "nem puszta fantázia szüleménye" - fogalmazott a tárcavezető.

Pompeo kitért arra is, hogy az Egyesült Államok európai szövetségeseivel együtt diplomáciai eszközökkel rendezhető az iráni atomalku amerikai felmondása után kialakult helyzet. "A közös értékrend és érdekek vezethetnek el bennünket ahhoz a közös következtetéshez, hogy szükséges választ adni az egész világot érintő iráni fenyegetésre" - mondta.

A fotó forrása: AFP PHOTO/Jung Yeon-je