Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olyan sok zavaros politikai folyamat zajlik egyidejűleg az Egyesült Államokban mostanában, hogy az elemzők figyelmét elkerüli az ország költségvetésének lerombolása - kezdi szerkesztőségi cikkét a Financial Times (FT). Ez olyan időszakban történik, amikor az elnök republikánus és a kongresszus mindkét házában jobboldali többség van - azaz immáron nem igaz, hogy a republikánusok a költségvetési fegyelem őrei.

Donald Trump elnök eleve az állami beavatkozás híveként lépett színre, infrastruktúra-fejlesztéseket ígért, amit adócsökkentéssel párosít. Az utóbbiban, amely alapvetően a jómódúak anyagi helyzetét javítja, lelkesen csatlakozott hozzá a kongresszus. És Trump július utolsó napjaiban még rátett erre egy lapáttal.

Zsarolás

Nem elég, hogy az elnök figyelmen kívül hagyja az ország hosszú távú költségvetési problémáit, átvette a republikánusok egyik rossz szokását is, amit az elmúlt években vettek fel. Nevezetesen azt, hogy a válsággal játszadoznak. A központi kormány leállításával fenyegetőzött, ha a kongresszus nem szavazza meg a mexikói határon építendő falra szánt állami kiadást.

Eközben az adócsökkentések - rövid és hosszú távon egyaránt - kockázatosak. Rövid távon akkor adnak lökést az amerikai gazdaságnak, amikor az amúgy is lendületben van, így várhatóan felpörgetik az importot és a magasabb kamatok nyomán erősítik a dollárt. Ezzel éppen ellenkező hatást érnek el, a külkereskedelemben, mint amit Trump akar: növelik a deficitet, ahelyett, hogy mérséklődne a hiány.

Még nagyobb baj

A hosszabb távú hatás még riasztóbb. Az adócsökkentések miatt olyankor csökkennek a költségvetési bevételek, amikor a szociális és az egészségügyi kiadások az öregedő népesség miatt - nyugdíjba mennek ugyanis a második világháború utáni baby boomban született generáció tagjai - egyre emelkednek.

A kongresszus költségvetési bizottságának számításai szerint a következő tíz évben a költségvetési hiány átlagosan a GDP öt százaléka lesz, szemben a 3,5 százalékos 2017-es adattal. A szövetségi államadósság pedig megközelíti a GDP 100 százalékát, amire pedig a második világháború óta nem volt példa.

Tékozlás egyoldalúan

A republikánusok tékozlása az FT véleménye szerint meggondolatlan és egyoldalú. Az előző elnök, a demokrata Barack Obama kormányzása idején a republikánus többségű kongresszus az ország fizetőképességének fenntartására hivatkozva a legegyszerűbb költségvetési műveltekből, például az államadósság plafonjának emeléséből is drámát csinált, beleértve a költségvetési válság kiprovokálását is.

Ezzel szemben az Obama előtt regnáló George W. Bush minden megalapozatlan kiadásnövelését támogatták, miközben további adócsökkentésekről döntöttek. Az elmúlt néhány évtizedben, Reagan elnökségétől kezdve az volt a képlet, hogy a republikánus elnökök alatt romlott a költségvetés helyzete, amit a demokrata államfők kormányai igyekeztek rendbe hozni a büdzsét.

Ez még a 2008-as pénzügyi összeomlás után is igaz volt, pedig akkor az USA gazdasága közpénzért kiáltott. Az első Obama-adminisztráció csak ideiglenes, korlátozott hátszelet (költségvetési forrást) adott és később visszafogta a kiadások növekedését.

Semmi jele

A republikánusoknál szinte semmi jelét nem látni ennek a fegyelmezettségnek. A képviselőház elnöke, Paul Ryan szereti magát pénzügyi héjaként, a kiegyensúlyozott költségvetés atyjaként eladni. Ez az FT szerkesztői szerint "vetítés". Ryan úgy kombinálná az adócsökkentéseket a költségvetési hiány kordában tartásával, hogy feltételezi a gazdasági növekedés felpörgését.

Az utóbbit állítólag az adócsökkentések okoznák, a gond az, hogy ez a feltételezés nehezen alátámasztható. Ryan emellett kiadáscsökkentésekről is beszél, de nem igazán derül ki, honnan, kiktől venne el.

Igaz, hogy nincs jele egy hamarosan bekövetkező költségvetési válságnak - ismerik el az FT szerkesztői. Hiába jó adós azonban az amerikai kormány jelenleg, ez nem jelenti azt, hogy a következő időszakban valamikor nem lesz szüksége a költségvetés fájdalmas, megszorításokkal járó rendbe tételére - szól a figyelmeztetés.

A fotó forrása: Shutterstock.