Az Egyesült Államok kész kétoldalú megállapodást kötni bármely országgal az "indo-csendes-óceáni térségben", de csakis a kölcsönös tisztelet és kölcsönös előnyök alapján, és arra számítva, hogy partnereink betartják a szabályokat - tette hozzá. A nevezett régió alatt az ázsiai-csendes-óceáni térséget értette az amerikai elnök, mert - mint a Reuters hírügynökség megjegyezte - Indiát is bele szeretné vonni. "Elvárjuk, hogy a piacok egyenlő mértékben legyenek nyitottak mindkét oldalon, és a magánbefektetőknek - nem pedig a kormányzati tervezőknek - legyen lehetőségük a közvetlen befektetésre" - mondta a vállalatvezetők előtt tartott előadásban.

Trump "Amerika az első" mottójú gazdaságpolitikája középpontjába a kereskedelem egyensúlyba hozását helyezte az Egyesült Államok és ázsiai partnerei között, amitől azt várja, hogy országában munkahelyeket fog megvédeni. Beszédében arra biztatta az ázsiai országokat is, hogy ők is helyezzék előtérbe saját érdekeiket - írja az MTI.

Az elnök felemelte szavát a szellemi tulajdonok elorozása ellen is, ami szerinte óriási kárt okoz az amerikai gazdaságnak. Végül ismét szóba hozta a fenyegetést, amelyet az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram jelent a világra és azon belül a térségre. E térség és népei nem lehetnek túszai egy diktátornak, aki erőszakos hódításról és nukleáris zsarolásról fantáziál - jelentette ki.

Az APEC-csúcs Trump 12 napos ázsiai körútjának negyedik állomása. Előtte Japánban, Dél-Koreában és Kínában járt. Kínának van messze a legnagyobb kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben, tehát Trump nyilván elsősorban Pekingnek címezte az erről szóló mondatait, de Vietnam is azon országok között van, amelyeknek kereskedelmi többletét Trump csökkenteni szeretné. Az AP hírügynökség megjegyezte, hogy az amerikai elnök beszédének hangneme sokkal szigorúbb volt az előadáson, mint ahogy az előző nap pekingi látogatásán beszélt.

A Trumpot csütörtökön fogadó Hszi Csin-ping kínai elnök is beszélt a fórumon, és kijelentette, hogy a globalizáció visszafordíthatatlan folyamat, valamint kifejezésre juttatta, hogy az amerikai elnökkel ellentétben a többoldalú kereskedelmi megállapodások híve. Az országoknak gazdaságilag nyitottaknak kell lenniük, különben lemaradnak - mondta.

Azóta, hogy az amerikai elnök kiléptette országát a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), a bennmaradó 11 ország csak nehezen tudja életben tartani a szabadkereskedelmi tömörülést - írta a Reuters hírügynökség.

A TPP-országok vezetői pénteken találkoznak, miután kereskedelmi minisztereik csütörtöki találkozója megegyezés nélkül ért véget.