Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két ország közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozatlansága hátrányos az Egyesült Államok számára, de - mint mondta -, ezért nem Kínát, hanem saját hivatali elődjét, Barack Obamát hibáztatja.

A kínai elnök arra tett ígéretet, hogy Kína egyre nyitottabb és átláthatóbb lesz a külföldi cégek, köztük az amerikaiak előtt. Hszi üdvözölte, hogy amerikai cégek is részt vesznek az "egy övezet, egy út" elnevezésű, nagyívű kínai gazdasági tervben, amelynek középpontjában az infrastruktúra építése áll. (Nőtt a Kína és Észak-Korea közti kereskedelmi forgalom.)

Bejelentették, hogy Trump látogatása alkalmával kínai és amerikai cégek mintegy 250 milliárd dollár értékű kereskedelmi megállapodást kötöttek. A legnagyobb értékű megállapodások szerint a China Energy Investment kínai energetikai befektetési vállalat 83,7 milliárd dollár értékben ruház be a palagáz-kitermelésbe és a vegyipari gyártásba Nyugat-Virginia államban. A legnagyobb kínai olajipari vállalat, a Sinopec, a Bank of China és a China Investment befektetési cég megállapodott az Alaska Gasoline Development fejlesztési céggel az alaszkai földgázkitermelés és a cseppfolyósított földgáz előállítása fejlesztésébe 43 milliárd dollár értékben, és ez 12 ezer amerikainak is munkát adhat az építkezés idején. A Boeing amerikai repülőgépgyártó cégtől 260 gépet vásárol 37 milliárd dollár értékben a China Aviation Supplies kínai légiforgalmi eszközellátó vállalat. A Reuters hírügynökség megjegyezte: nem egyértelmű, hogy a megállapodás nincs-e átfedésben korábbiakkal, és mennyi az újonnan megrendelt darabszám.

Az amerikai üzleti közösségben többen attól tartanak, hogy a kereskedelmi megállapodások nagy összértékük révén elterelik a figyelmet arról, hogy a külföldi cégek csak nehezen tudnak bejutni és terjeszkedni a kínai piacon.

Kína kereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben az év első tíz hónapjában 223 milliárd dollárra rúgott a kínai vámhivatal szerint. Ezzel kapcsolatban Trump kormánya egyik ülésén azt mondta: az összeg olyan nagy, hogy még kimondani is szörnyű.