Szerbiában három kisebb szélpark van, ám az év végéig két nagy is felépül külföldi beruházásból - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Ezek mellett mellett a Szerbiai Villanygazdaság is dolgozik egy projekten, amelyben Kostolacnál építene szélparkot. A beruházások összértéke megközelíti az egymilliárd eurót.

A Keveváránál épülő szélparkban összesen 57 szélgenerátor lesz. A beruházó konzorcium, amelyet az Arab Emírségek vezet, 113 ezer háztartás számára biztosít majd áramot. További 70 ezer fogyasztónak lesz majd árama a Kovacica szélparknak köszönhetően, amelyet az izraeliek építenek.

Alibunar határában a belga Elisio tavaly helyezett üzembe egy szélparkot és azonnal megkezdte egy másik építését, amely 43 ezer háztartást lát majd el villanyárammal. Az olasz Fintel erőművei két éve működnek már Kúlánál és Versecnél, ez a beruházó jelenleg Bánátban épít szélparkot.

Ha mindez elkészül 500 megawatt lesz a szélparkok áramtermelési kapacitása, ami a paksi atomerőmű kapacitásának negyede. Szerbiában 2020 utánra további  beruházásokat terveznek ezen a téren.

A fotó forrása: Shutterstock