A növények képesek arra, hogy figyelmeztetések küldjenek más növényeknek, akár más fajtájúaknak is, mégpedig oly módon, hogy a leveleik felszínéről elektromos jeleket küldenek egymásnak - idézi lengyel és egyesült államokbeli tudósok közös kutatási eredményét a Notes from Poland. A Varsói és a Missouri Egyetem munkatársainak ezzel foglalkozó kutatásét a Lengyel Nemzeti Kutatóközpont támogatja.

A tudósok hálózaton keresztül történő alkalmazkodásnak (network-acquired acclimation, NAA) keresztelték el a jelenséget, miután az adóként és vevőként funkcionáló levelek kommunikációs hálózatot szerveznek egymás között.

Az egyik kísérletben két pitypangot helyeztek úgy el, hogy érintkezzenek egymással és az egyiket egy rézdróttal hozzákapcsolták egy mimózához. Az utóbbi arról ismert, hogy levelei bezáródnak, ha hozzájuk érnek. A kísérletről készül videón az látszik, hogy a mimózától távol lévő pitypang megérintésére ugyanígy reagál.

Egy további vizsgálatból kiderült, hogy amikor egy pitypang levele megsérül, akkor az egész növényen elektromos impulzus árad át, és ezt az impulzust a leveleiken keresztül továbbadják más növényeknek is. Ezzel ehetőséget adnak nekik, hogy kettős fedezékbe vonulva készüljenek fel a leveleiket sértő támadásra.

Ez egyik kutató beszámolója szerint a sérült pitypang az elektromos jelekkel azt üzeni a másiknak, hogy "Megsérültem, vigyázz!" Arról nem szól a hír, hogy ezt tárgyszerűen vagy indulatosan közli-e, ám azt kiderítették a tudósok, hogy az információ másodpercenként akár több centimért is megtehet a feladótól a fogadóig. A közvetítő közeg a levegő páratartalma.

A kutatók olyan intelligensnek tartják a növényeket, hogy azt is feltételezik, elképzelhető, hogy fake newst, azaz hamis információt közvetítenek szomszédaiknak azért, hogy előnyt szerezzenek velük szemben.