Jeroen Dijsselbloem, aki egyben Hollandia pénzügyminisztere is, kedden egy televíziós interjúban beszélt arról, az sem biztos, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán találkozik a francia elnökkel és a német kancellárral. Az eurócsoport elnöke kiemelte: sok optimista görög nyilatkozatot hallott, ezek azonban alulbecsülik az Athéntól elvárt lépések összetettségét. Hangsúlyozta, hogy a görög nyugdíjrendszert "egyszerűen modernizálni kell", mivel nem fenntartható. Jeroen Dijsselbloem az adósság elengedésének felvetését is elutasította. "Ha a görögök komoly ajánlatokkal állnak elő, továbbléphetünk, ha nem, akkor megakad a folyamat" - mondta.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter kedden a parlamentben arról beszélt, hogy feltétlenül szükség van a megegyezésre Görögország és hitelezői között, azonban ezt a helyzetet egyik fél sem használhatja a másik zsarolására, ultimátumra. "Görögország partnerei nem utasíthatják az országot, hogy mely eszközöket használja, azonban a görögök sem folytathatják a hitelből való élést" - mondta.

Görögország villámgyorsan fogy ki a forrásokból, hitelezői azonban nem hajlandóak további támogatást nyújtani, amíg Athén nem egyezik bele azokba a reformokba, amelyek szükségesek költségvetése kiegyensúlyozásához és az adósság stabilizációjához a hitelezők szerint. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerint Görögország és a hitelezők napokon belül megállapodhatnak. Ehhez azonban politikai akaratra van szükség a görög hatóságok részéről. "Kevesebb taktikázásra és a lényeget illetően több munkára van szükség" - fogalmazott Dombrovskis.