Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dublin az euróövezeti pénzügyminiszterek következő, június 21-i luxembourgi tanácskozásán fogja ezt felvetni - tette hozzá a két, egymástól független forrás. Írország egy 85 milliárd eurós segélycsomagot kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de ennek érdekében drákói megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania. Spanyolország a segítséget az euróövezeti pénzügyi stabilitási mechanizmusból (EFSF) kapja, hogy konszolidálni tudja bankszektorát. Madrid akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat, de még nem döntötte el, hogy mennyit kér. Az IMF - a korábbi mentőcsomagoktól eltérően - ezúttal várhatóan nem járul hozzá pénzügyileg a nemzetközi támogatáshoz.

Luis de Guindos Jurado spanyol gazdasági miniszter a szombati tanácskozás után azt mondta, hogy a támogatást a partnerek várhatóan a bankágazatra vonatkozó feltételekhez kötik, de más gazdasági feltételt nem szabnak hozzá. Igaz a miniszterek megjegyezték, hogy Spanyolország már látványos pénzügyi és munkaerőpiaci reformokat valósított meg, tett intézkedéseket a bankok tőkeállományának növelésére. Ezenkívül a támogatás nem jelentheti a túlzott államháztartási hiány leszorítására kidolgozott menetrend megváltoztatását.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója üdvözölte, hogy Spanyolország "hiteles" összegű segítséget kap, valamint méltatta a döntést Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is.