"Elfogadhatatlanul" magasak az olajárak akkor, amikor a világgazdasági fellendülés törékeny maradt, ezért a kulcsfontosságú termelőket további felelősségteljes viselkedésre szólította föl Fatih Birol a Platts.com szakportál megkeresésére. Az IEA vezetője szerint a legfontosabb olajtermelő országok osztották az árakkal kapcsolatos aggályokat.

A Brent hordójának irányadó határidős árfolyama 107, a WTI-é 91 dollár fölött alakul jelenleg.

Az OPEC június 14-én tartja következő ülését. A szervezet legutóbb tavaly decemberben 30 millió hordó/napos teljes kitermelési célban állapodott meg. Becslések szerint azonban a valós kitermelés meghaladja ezt a szintet, áprilisban például 31,7 millió hordós napi mennyiség realizálódhatott.

Birol nem említette, hogy az IEA tervezi-e idén is a biztonsági tartalékok felszabadítását, mint tavaly, amikor a líbiai események hatására kieső olaj pótlására mintegy két hónapon át 60 millió hordó olajat vittek piacra. A szervezet vezérigazgatója, Maria van der Hoeven legutóbb május 3-án nyilatkozott a kérdésről, és akkor nem aktuálisnak nevezte a készlet-felszabadítást.

A G8-ak május 19-én minden esetre felszólították az energiaügynökséget, hogy amennyiben július elsején az Irán elleni szankciók teljes mértékben érvénybe lépnek, álljon készenlétben a piac teljes ellátása érdekében az azonnali cselekvésre. Fatih Birol szerint az IEA figyelemmel követi az eseményeket, és szükség esetén intézkedni fog.