A tárca szerint Moszkvában 1700, Szentpéterváron 750, a többi városban pedig 1061 volt az előállítottak száma. A belügyminisztérium azt állította, hogy a megmozdulásokon mintegy 5200-an vettek részt.

Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó civil szervezet szerint 49 városban csaknem 2700 tüntetőt állítottak elő. A csoport vasárnap este azt közölte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta csaknem 13 ezer embert állítottak elő - írja az MTI.

Hasonló méretű őrizetbe vételek tavaly januárban voltak, amikor országszerte tartottak tüntetéseket a megmérgezése után, németországi gyógykezeléséről hazatérő Alekszej Navalij ellenzéki politikus szabadon bocsátásáért. Navalnij egyébként sajtójelentések szerint kezdeményezője volt a vasárnapi tüntetéseknek.

Az orosz állami média arról számolt be, hogy a "különleges hadművelet" támogatói a hétvégén országszerte flashmob-jellegű és egyéb rendezvényeket tartottak. Ezeken a megmozdulásokon az orosz páncélosokra felfestett "V" és "Z" betűt használták fő motívumként.

Az Interfax-Ukrajina ukrán hírügynökség szerint öten megsebesültek, amikor a dél-ukrajnai Nova Kahovkában orosz katonák tüzet nyitottak egy megszállás elleni tüntetésen. A helyszíni jelentés szerint mintegy kétezren vonultak fel ukrán zászlókkal, az orosz katonák távozását követelve. A kazahsztáni Almatiban a szervezők szerint mintegy kétezren tiltakoztak a megszállás ellen.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.