Soha nem látott munkaerőhiány tombol az ausztriai turizmusban, amely a járvány előtti évekhez képest idén súlyos válsággal néz szembe az idénymunkások elmaradása miatt - írja a Magyar Nemzet. jelenlegi felmérések szerint nyáron 25-30 ezer dolgozót kell nélkülözniük az osztrákoknak a nyaralási szolgáltatásokban.

Ausztria munkaügyi hivatalának adatai szerint a vállalkozások 80 százaléka panaszkodik arról, hogy nem találnak szakmunkásokat vagy megfelelő munkaerőt. A vendéglátóhelyeken – a kedvezőtlen bér- és munkakörülmények miatt – mostanra megduplázódott a létszámhiány 2018 óta.

Az elszabaduló egyéb költségek is komoly nehézséget jelentenek a napi üzletmenetben, aminek az a következménye, hogy a szállásadók fele részben vagy teljes mértékben a vendégekre kénytelen áthárítani a megnövekedett költségeket. A vállalkozók csaknem fele azt is sérelmezi, hogy az ágazat kedvezőtlen helyzete miatt a bankok nem vagy az eddigieknél jóval nehezebben adnak hitelt, ezért a beruházások is rendre elmaradnak.

A szezonális munkaerőt komfortosabb szálláslehetőségekkel, extraellátással is csábítanák az osztrák turizmusban, miközben már felmerült a vendéglátóhelyek lépcsőzetes nyitvatartása, a vasárnapi szünnap bevezetése is.