Két lezárásokkal teli járvánnyal terhelt év után egész Európa rohanna nyaralni, azonban a szállodákban hatalmas személyzeti hiány, a reptereken pedig káosz és dugó várja a nyaralókat. A dél-európai országok hoteljeiből, éttermeiből és utazási irodáiból mintegy 400 ezer munkavállaló hiányzik - írja összefoglalójában a Financial Times.

A turisztikai ágazatból a tömeges elvándorlás 2020-ban, a Covid-19-es világjárvány kezdetén indult meg, amikor gyakorlatilag teljesen leállt az üzlet a lezárások miatt. Tavaly már ugyan részlegesen sikerült újraindítani, azonban Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban úgy sikerült, hogy emelték a fizetéseket és a bérezési kondíciókat, emelték az árakat és csökkentették a kínált szolgáltatások színvonalát.

Vége a régi szép időknek

Az olcsó, gyakori és gyors nyaralások kora véget ért - mondta Cristina Siza Vieria, a Portugál Hotelszövetség helyettes elnöke a lapnak. Szerinte a munkavállalók gyakran találnak jobban fizető állásokat más szakmákban, ahol az esték és hétvégéig is szabadon maradnak. Az ország népszerű Algarve régiójában a hotelek arra kényszerültek, hogy kevesebb esküvői és keresztelői rendezvény vállaljanak, leállítsák a saját buszok indítását a tengerpartra és csökkentsék a bárok és éttermek nyitvatartási idejét.

A 400 ezer hiányzó munkavállaló miatt több hotel és étterem is teljesítőképessége hatásán dolgozik, vagy le kellett húznia a rolót, miközben a vendégek költségei egyre csak nőnek a megugró utazási költségek következtében.

Marina Lalli, az Olasz Utazási és Turisztikai Szövetség elnöke szerint a munkaerőhiány vált az ágazat első számú problémájává az országban a pályaelhagyók magas száma miatt. Európa-szerte 2020-ban 9,3 százalékkal esett a turizmusban a munkahelyek száma, s sokan átnyergeltek a házhozszállításra, raktári munkára vagy fuvarozásra, amelyeket kevésbé érintettek az ismétlődő lezárások.
Eközben akik maradtak, azok számára stresszesebbé vált a munka, hiszen sokszor több ember munkáját kell elvégezniük az emberhiány miatt.

A görögök is panaszkodnak, a lap szerint az országban 250 ezer ember kellett volna a szezonban a vendégek igényeinek kielégítésére, azonban 50 ezer állás betöltetlen maradt.
Eközben a munkavállalókért folytatott nagy versenyben a szakképzettséggel kapcsolatos igények gyakran a háttérbe szorulnak. Nem csak arról van szó, hogy a megmaradó munkavállalói műszakjai hosszabbak lesznek és gyakran heti hét napot dolgoznak, de egyéb körülményeik, például szállásaik is egyre rosszabbak lesznek.

Felszínre kerültek a feszültségek

A járvány időszak megmutatta a szektort jellemző mélyebb feszültségeket, például a szakma elöregedését - mondta a lapnak Inmaculada Benito, a legnagyobb spanyol munkavállalói szövetség a CEOE turisztikai részlegének vezetője. Minden 100 nyugdíjba vonuló helyére csak 80 új fiatal érkezik - tette hozzá. Ugyanakkor a munkaadók Európa-szerte panaszkodnak a munkaügyi szabályozás és a szakszervezetek merevsége miatt, ez ugyanis megnehezíti azok más munkakörben való bevetését. Az iparági szervezetek eközben azért lobbiznak, hogy az érintett kormányok enyhítsék a külföldi munkavállalók vízumhoz jutását, így tudjanak pótlólagos munkaerőt szerezni Latin-Amerikából, vagy Afrikából.

Vieria szerint Európa nem élhet túl a bevándorlók munkaereje nélkül. Ugyanakkor az iparág cégei és a turizmussal foglalkozó állami tisztségviselők szerint a munkaerőhiányra a hosszabb távú megoldás a bérek emelkedése és a munkakörülmények javulása, valamint a megfelelő képzés és a strukturáltabb karrierlehetőségek lehetnek.

A legnagyobb portugál hotellánc, a Pestana vezérigazgatója szerint az, hogy egészségbiztosítást és képzési programot kínáltak munkavállalóiknak jelentősen segített abban, hogy idén több, mint ezer új munkatársat alkalmazzanak. Ebben egyetértenek a turizmustól függő országok politikusai is. A lap idézi Kíriakos Mitsokatis görög miniszterelnököt, aki egy konferencián nemrég arra hívta fel a figyelmet, a szektornak nem csak a turisták számára kell vonzónak lennie, de a munkavállalóknak is. Ehhez pedig a magasabb bérek és a jobb munkakörülmények jelentik az utat.