Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A belföldi turisták vendégéjszakái 1,6 százalékkal, a külföldiek vendégéjszakáinak száma pedig 15 százalékkal emelkedett. Az adatok egyértelműen a külföldi vendégek visszatérését jelzik.

A szálláshelyek árbevétele így tavaly novemberben 35 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, lekövetve az árak emelkedését is – foglalta össze a Piac és Profit.

A következő hónapokban a kínai turistákkal megugorhat a külföldi látogatók száma, ugyanakkor a belföldi turizmusban nem várható további bővülés.

Csak részben heverte ki a turizmus a járvány hatásait

A helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban már teljesen visszatért a pandémia előtti szintre. Tavaly január és november között összesen

  • 46,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma,
  • ezen belül a belföldieké 18,6 százalékkal,
  • a külföldieké 114,1 százalékkal nőtt.

Új fejezetet nyitott a pandémia visszaszorítása

A 2021 májusi fokozatos nyitást követően újra érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma – írta a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult a tavalyi év. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen utazási igény is élénkítette.

Kínai turisták váltják az inflációval sújtott európaiakat

A szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása újabb lendületet adhat a nemzetközi turizmusnak, mivel a távol-keleti vendégek eddig kimaradtak az újranyitásból.

Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust is.

A rezsi nem tartja otthon a magyarokat

A belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg, bár

erre a jelek szerint egyelőre nem került sor, a szilveszteri előfoglalások is érdemben meghaladták az előző évit.

belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg. A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek.

Jól jártak a nyitva tartó szálláshelyek

Suppan Gergely szerint a közeljövőben kulcskérdés lesz

  • az energiahatékonyság növelése, 
  • a megújuló energia felhasználása, 
  • az energiatakarékos üzemeltetés, 
  • vagy a szigetelés javítása. 

A nyitva levő szállásadók ugyanakkor a tapasztalatok szerint sok esetben teltházzal üzemelnek, így előnyt is szerezhetnek a bezáró szálláshelyekkel szemben.

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően.

Novemberben a légi utasforgalom 33,8 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 24 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 októberi szinttől.