Az elmúlt években jómódúvá vált kínai középosztálybeliek egyik kedvenc utazási célpontjává vált Oroszország. Sok kínai turistával lehet találkozni a Vörös téren és a híres GUM áruházban, ám az idegenforgalom egy a kínaiaknak közelebbi térségben, a Bajkál-tó környékén virágzik igazán - derül ki a bne IntelliNews régiós hírportál beszámolójából.

Ez némileg meglepő annak tükrében, az orosz-kínai határ térségében paranoiásan tekintenek a kínaiakra. Az orosz cégek attól tartanak, hogy a szomszédos ország vállalatai lerohanják őket áruikkal és tőkéjükkel. Tény, hogy a térségben az üzlet domináns szereplői a kínaiak, ám ettől még - nem kis részben a virágzó idegenforgalomnak köszönhetően - az oroszok is jól megélnek. Jelentős a szürkegazdaság is.

A Bajkál környékére főként Pekingből és Kína északi tartományaiból érkeznek a turisták. Több mint 90 százalékuk barátságosnak tartja az oroszokat, ám az ezzel kapcsolatos felmérésekben megkérdezettek fele szerint a térség fővárosának, Irkutszknak borzalmas a konyhája.

A kínai turisták nagyobb része legalább 850 dollárnak (240 ezer forint) megfelelő összeget költ el orosz kirándulásán, egy-egy bevásárlás alkalmával 100-150 dollárt (28-43 ezer forint) hagynak a boltokban. A vendéglátás legnagyobb gondja, hogy sem a szálláshelyek személyzete, sem a bolti eladók nem beszélik a kínai nyelvet, így nem túl erős angoltudásukra támaszkodva próbálnak szót érteni egymással. Az oroszok kifogásolják, hogy a kínai látogatók kissé hangosak.