Lengyelországban ma a felnőttek mintegy 50 százaléka regisztrálta magát a koronavírus elleni oltási rendszerbe – mondta Michal Dworczyk, a lengyel oltási program korrmánymegbízottja a gazeta.pl cikke szerint. Ennél sokkal rosszabb a helyzet a tizenévesek esetében, ahol csak minden ötödik szülő regisztráltatta 17 éves gyermekét. A 16 éveseket még kevesebben. A 18 évesek 22 százaléka regisztrált, ami jó eredménynek számít a fiatalok körében.

A kormány szeretné felgyorsítani az oltások folyamatát, ezért lottót indított a nemzeti oltási program keretében. Rá akarják venni az embereket, hogy minél többen vegyék igénybe a vakcinát. Az akciót július 1-én indítják, és összesen 140 millió zlotyt szánnak rá (11,2 milliárd forint). A lottózásban mindenki részt vehet, aki eddig már megkapta az oltást, illetve, aki regisztráltatta magát.

Van önkormányzati és egyéni játék. Minden önkormányzat, nagyságától függően a szervezésre 10-40 ezer zlotys átalányt kap. Az 500 első önkormányzat, amely eléri, hogy lakosainak legalább 75 százaléka beoltatta magát, 100 ezer zlotyt kap tetszőleges célra. A legjobb viszont plusz kétmillió zlotyt is kap.

Az egyéni játékban körülbelül minden kétezredik személy, aki beoltatja magát, 500 zlotyt nyer (40 ezer forint). Hetente lesz a díjak sorsolása.  A tárgynyeremények között robogókat, benzinre vagy biztosításra szóló kuponokat lehet nyerni. Havonta lesz két darab 100 ezer zlotys (nyolcmillió forint) nyeremény, plusz egy hibrid autó, a döntőben pedig kétszer egymillió zloty és hibrid autó várja a szerencsét.