A romániai turisták szilveszterkor 45 millió eurót költöttek a külföldi és 30 millió eurót a belföldi üdülésekre - írja a Maszol. A legnépszerűbb romániai úti céloknak a vidéki panziók és a Prahova-völgyi üdülőhelyek bizonyultak - derül ki a romániai utazási irodák országos szövetségének (ANAT) adataiból.

A Prahova völgyén, Predeálon és Brassópojánán mintegy 20 ezer turista, míg a többi hegyvidéki üdülőhelyen (Paltinis, Ranca, Dornavátra, Borsa, Slanic Moldova, Semenic) 15 ezer turista szilveszterezett. A vidéki panziókban 70 ezer személy foglalt szállást, a gyógyfürdőhelyeken pedig 25 ezer. Mintegy 7000-en a nagyvárosokba (Brassó, Nagyszeben, Kolozsvár, Temesvár, Iasi) látogattak el szilveszterezni.

A 30 millió eurós belföldi költés számottevően kevesebb, mint 2019-ben, a pandémia előtt, de jóval többet, mint a 2020-as év végén. A csökkenés annak is betudható, hogy a szilveszteri vakáció rövidebb volt, csupán 2-3 éjszakára foglaltak szállást a turisták. Ugyanakkor amint a kormány december 7-én bejelentette a lazításokat, egyik napról a másikra 30 százalékkal ugrott meg a belföldi szilveszteri foglalások száma.

A legnépszerűbb külföldi úti célok Egyiptom, Dubaj , Zanzibár, a Dominikai Köztársaság, a Maldív-szigetek, Srí Lanka, Kenya, Mexikó, Peru, Costa Rica. Mintegy ezer személy sétahajókázásra fizetett be, 10 ezer romániai turista pedig az európai nagyvárosokat célozta meg. Törökországban mintegy 3000-en töltötték a szilvesztert, a bolgár hegyvidéki üdülőhelyeken pedig ötezren.