A parlament ezen a héten adta ki a pénzt a képviselőknek új járművek vásárlására, és minden törvényhozó 200 millió shillinget (17 265 100 forintot) kapott - mondta a parlament szóvivője, Chris Obore a Reutersnek. Az összeg azért is óriási, mert Ugandának 529 parlamenti képviselője van, vagyis összesen 30,2 milliárd dollárt (9,2 milliárd forintot) osztottak el erre a célra. 

"A képviselőknek munkát kell végezniük, a közlekedés a munkájuk része, azt is könnyíti meg. Ellenőrizniük kell a választókerületeiket, ha nincs járművük, hogyan fogják ezt megtenni?" - érvelt Obore a pénzek kifizetése mellett.

Csakhogy május vége óta Ugandát a koronavírus második hulláma sújtja, amelyet a delta-változat gyors elterjedése okozott. Az esetek megugró száma túlterhelte a kórházakat, és hiány van a kulcsfontosságú eszközökből, többek között oxigénből, ágyakból és egyéni védőfelszerelésekből, például maszkokból és védőruhákból.

A kormány eddig nem vásárolt oltóanyagot, a tisztviselők szerint az országot a gazdagabb vásárlók, például a nyugatiak, kiszorították a piacról. A 41 milliós lakosságból valamivel több mint egymillió ember kapott oltást, mindannyian más országok és az ENSZ/WHO adományaiból. Ugandában eddig összesen 91 355 koronavírusos megbetegedést és 2483 halálesetet regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet többször figyelmeztetett: a gazdagabb országok segítsége nélkül Afrikában komoly válságot okozhat az oltások hiánya.

"A pénzt az ország újbóli megnyitásának megtervezésére kellett volna fordítani, és az újbóli megnyitásra való felkészülés egyetlen módja az oltás" - mondta Mukuzi Muhereza, az Ugandai Orvosi Szövetség főtitkára, az összes egészségügyi dolgozót tömörítő nemzeti ernyőszervezet vezetője.

Az ellenzék és a civil társadalom a múltban bírálta a kormányt, amiért az olyan dolgokra költött, mint például Yoweri Museveni elnök májusi pazar eskütétele, miközben elmulasztotta beszerezni a vakcinákat vagy élelmiszert vásárolni a zárlat által sújtott sebezhető csoportok számára.

"A járművekre fordított pénz elpazarlása egy ilyen időszakban katasztrófa" - mondta Harold Kaija, az ország egyik legnagyobb ellenzéki pártjának, a Fórum a Demokratikus Változásért egyik tisztségviselője.