A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap - amelynek megbízásából a YouGov közvélemény-kutató cég a felmérés elvégezte - az új számokat úgy értékelte, hogy "elérhető közelségbe került" Skócia függetlensége. Az augusztus 28. és szeptember 1. között 1063 választópolgár bevonásával elvégzett vizsgálat szerint - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - 47 százaléknyian kívánnak az elszakadásra voksolni, és 53 százalékos a brit unió fennmaradását támogatók tábora. A The Times kiemeli, hogy a függetlenségpártiak aránya egyetlen hónap alatt 8 százalékponttal emelkedett. A YouGov kimutatása szerint a még bizonytalanok - ha végül elmennek szavazni - kétszer nagyobb valószínűséggel voksolnának a függetlenségre, mint ellene.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól. Alex Salmond skót miniszterelnöknek a jelek szerint egyre több választót sikerül meggyőznie arról, hogy a függetlenséggel jobb élet köszöntene Skóciára. Az új felmérés alapján 35 százaléknyian gondolják úgy, hogy elszakadás esetén jobban járnak anyagilag. Tavasszal még csak 25 százalék volt az így vélekedők aránya. Ez azt jelzi, hogy egyre kevesebben tartanak a szakértők és a brit kormány által is folyamatosan hangsúlyozott pénzügyi kockázatoktól.

A függetlenséget pártolók és az unió fenntartásának hívei között arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Salmond rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne.

A hivatalos fontunió lehetőségét azonban a brit kormány egyértelműen elveti. A brit pénzügyminisztérium nemrég közleményében szögezte le, hogy "ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is", mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük "egy külföldi országot és annak bankjait".

Peter Kellner, a YouGov elnöke a The Timesnak kijelentette: jóllehet továbbra is a függetlenséget ellenzők győzelmét várja, most már azonban nem tartja kizárhatónak azt sem, hogy végül az elszakadást pártolók kerekednek felül. Szoros eredmény várható, és a függetlenségpártiak győzelme immár "tényleges lehetőség". Ha végül győznek a függetlenné válást ellenzők, most már kevésbé tűnik valószínűnek, hogy kiütéssel felérő diadalt aratnának. A YouGov vezetője szerint ha a népszavazás végeredménye tükrözi a jelenlegi közvélemény-kutatási adatokat, akkor nem lehet kizárni, hogy 10-15 éven belül újabb referendumot tartanak Skóciában a függetlenségről.